jan
11
2019

Dwarsverbanden: Nashville

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Kan er uit Nashville iets goeds komen? De Amerikaanse stad Nashville, Tennessee, heeft in Nederland een wat nare bijsmaak gekregen. De zogenaamde Nashville-verklaring houdt de gemoederen sterk bezig. Je zou je bijna afvragen of uit Nashville nog iets goeds zou kunnen komen. En warempel, dat is mogelijk. Heel goed mogelijk, zelfs.
Bijvoorbeeld van Bob Dylan. Want kwam met de elpee Nashville Skyline. Dylans werkstuk uit 1969, met die geweldige uitvoering van Girl From The North Country in duet met Johnny Cash. Om maar eens iets te noemen. Nashville Skyline is één van die Dylan-elpees, waar op de hoes niet de naam van het album en de uitvoerende artiest staat vermeld.
Een andere hoes zonder deze administratie is New Morning, bijvoorbeeld. En het onvolprezen dubbelalbum Blonde On Blonde – de eerste studio-dubbelaar uit de popgeschiedenis én in 1966 opgenomen in Nashville, Tennessee.
Of neem de cd Nashville van Solomon Burke. In 2006 verbleef Burke een paar dagen in het huis van Buddy Miller in Nashville om zijn countryalbum Nashville op te nemen, waarop Emmylou Harris, Patty Griffin, Gillian Welch, Patty Loveless en Dolly Parton duetten met hem zingen.
En dan is er nog het liedje Alcohol And Pills van Fred Eaglesmith, afkomstig van zijn album Lipstick Lies & Gasoline uit 1997. Hij zingt onder meer: Hank Williams he came up from Montgomery, with a heart full of of hurtin’ country songs, but Nashville Tennesee didn’t really understand him, cause he did things differently than the way that they were done.
Afsluitend, wat minder direct, maar wel leuk genoeg om te melden: Tennessee Williams, auteur van onder meer A Streetcar Named Desire en Cat on a Hot Tin Roof. En hij was zuiplap van beroep.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.