sep
21
2018

Dwarsverbanden: P. J. Leusink

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Dirigent Pieter Jan Leusink wordt door vier vrouwen beschuldigd van machtsmisbruik en verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag. In het programma Brandpunt+ doen de vrouwen anoniem hun verhaal. Pieter Jan Leusink is dirigent en oprichter en eigenaar van The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands.
Ik ken hem als dirigent van de Matthäus-Passion van Bach. In twee uitvoeringen, namelijk in het Luthers-Duits én in de vertaling die dichteres Ria Borkent maakte voor het Christelijk Literair Overleg (CLO) ter ere van hun 15-jarig jubileum. De uitvoering werd in handen gelegd van Pieter Jan Leusink en op Goede Vrijdag van 2011 zond de EO het concert uit op de televisie.
Jan Rot maakte in 2006, twee jaar vóór de Borkent-tekst, een eigen vrije vertaling, waar hij vijf jaar aan heeft gewerkt. Deze passie werd uitgevoerd door het Residentie Orkest, het Residentie Bachkoor en het Haags Matrozenkoor onder leiding van Jos Vermunt. De eerste uitvoering, in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag, was een groot succes en leverde een staande ovatie van twintig minuten op.
Dat zijn zo wat associaties bij het nieuws rondom Pieter Jan Leusink. Het gebeuren rondom #metoo gaat dus ook niet aan Bach voorbij.
Wir setzen uns mit Tränen nieder.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.