feb
10
2018

Dwarsverbanden: Poëzie van Cash

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Ruim twee jaar is aan het project gewerkt. Maar nu is het resultaat daar: een speciaal album waarop poëzie van Johnny Cash op muziek is gezet. John Carter Cash, de zoon van Johnny en zijn vrouw June Carter, is een van de producenten. Na de dood van zijn ouders, vond de producer de gedichten. Ook zijn laatste gedicht, dat hij vlak voor zijn overlijden in 2003 schreef, is op muziek gezet.
T-Bone Burnett, The Jayhawks, de Highwaymen Kris Kristofferson en Willie Nelson, Elvis Costello en Chris Cornell hebben hun bijdrage geleverd aan de cd. Het album hoort bij de bundel Forever Words: The Unknown Poems. Op de plaat staan zestien nummers die in het boek zijn opgenomen.
Het verhaal doet me denken aan The Lost Notebooks van Hank Williams. Deze cd uit 2011 bevat twaalf teksten van Williams, die na zijn dood op 1 januari 1953 werden gevonden in een koffer. Onder meer Bob Dylan, Jakob Dylan, Sheryl Crow, Levon Helm en Jack White hebben de teksten op muziek gezet.
Iets soortgelijks gebeurde in 2014. Zo rond het verschijnen van The Basement Tapes Complete, aflevering 11 van Bob Dylan’s Bootleg Series, werden teksten gevonden die in de tijd van The Basement Tapes waren geschreven. Onder leiding van T-Bone Burnett weren deze teksten op muziek gezet en uitgebracht als Lost In The River van de gelegenheidsformatie The New Basement Tapes.
Deze formatie bestond uit Jim James, Elvis Costello, Marcus Mumford, Taylor Goldsmith en Rhiannon Giddens. Dat was 2014. Nu zijn we vier jaar verder en hebben we de ontdekte Cash-gedichten tot onze beschikking.
Mooi materiaal.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.