okt
24
2018

Dwarsverbanden: Querido’s reisgids

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Boeken vormen een schitterende bron van informatie. Ook de afwezigheid van gegevens is informatie. Een uitstekend boek hiervoor is bijvoorbeeld Querido’s letterkundige reisgids van Nederland van Willem van Toorn, dat in 1982 verscheen. Vrijwel elke stad of gemeente wordt wel genoemd door Van Toorn. Dat levert mooie dingen op.
Of juist niet, bij afwezigheid van het lemma. Maar ook dit gebrek is informatie. Blijkbaar is het betreffende gehucht niet noemenswaardig. Dat zegt dan natuurlijk ook wel wat.
Dit naslagwerk kwam ik op het spoort dankzij wijlen Joost Zwagerman. In 2004 hield hij in Alkmaar de Van Foreest Publiekslezing voor een select gezelschap. Zwagerman was een Alkmaarder. Voor zijn lezing zocht hij onder meer zijn heil in het lexicon van Van Toorn. Zo is het gekomen dat ik deze literaire encyclopedie ook in mijn kast heb staan.
De lezing van Zwagerman is uitgegeven bij Uitgeverij Conserve onder de titel Tussen Droom En Daad In Dubbelstad – Alkmaar In Feit En Fictie. De hoofdtitel is een zin uit het gedicht Het huwelijk van Willem Elsschot.
Over Elsschot schreef dominee Nico ter Linden het essay Een zoekende ziel. Ter Linden overleed in januari een natuurlijke dood. Willem Elsschot (pseudoniem van de Antwerpse Alphonsus Josephus de Ridder) overleed op 78-jarige leeftijd, vermoedelijk aan een hartinfarct. Zwagerman leed aan de ziekte van Bechterew en aan depressies. Hij zou in het Radio 4-programma Opium op 4 vertellen over zijn boek De stilte van het licht. De redactie zat op de schrijver te wachten, maar ‘Zwaag’ kwam niet opdagen, nadat hij eerder die dag zichzelf van het leven had beroofd.
Maar dat zijn feiten die pas in een latere editie van Querido’s letterkundige reisgids van Nederland worden genoteerd. Als het al wordt opgeschreven.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.