sep
02
2016

Dwarsverbanden: Saskia van Uylenburgh

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In Amsterdam is een kade genoemd naar Saskia (Saske) van Uylenburgh. Dat is misschien opmerkelijk: deze mevrouw was een geboren Leeuwarder. Haar vader, de jurist Rombertus van Uylenburgh, was burgemeester van de Friese hofstad. Hoe komt het dan dat onze hoofdstad een kade vernoemt naar deze Friezin? Dat heeft alles te maken met onze kunst-geschiedenis.
Saskia van Uylenburgh was namelijk getrouwd met schilder Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Zij is de moeder van Titus van Rijn. Waarschijnlijk leerde Saskia via haar oom Hendrick van Uylenburgh, de schilder Rembrandt kennen. Het contact tussen Saskia en Rembrandt kan ook via haar nicht Aeltje van Uylenburgh gelegd zijn. Deze nicht was getrouwd dominee Johannes Silvius. Ds. Silvius had Saskia’s vader persoonlijk gekend en later heeft hij haar bijgestaan bij verschillende familieaangelegenheden en rechtszaken.
Dit huwelijk leverde dus een heuse Saskia van Uijlenburgkade op in Amsterdam. Andersom werkt het ook. In Leeuwarden heb je de verschillende Saskiadwarsstraten: de eerste tot en met de vierde. Deze straten liggen tussen de Saskiastraat en de Straat van Welgelegen.
Dwars op de Saskiastraat, dus zo ongeveer tegenover de 1e, 2e, 3e en de 4e Saskiadwarsstraten, liggen de 1e, de 2e en de 3e Rembrandtdwarsstraat. Deze straten vormen de verbinding tussen de Saskiastraat en de Rembrandtstraat. Beiden ter herinnering aan deze twee geliefden.
Zeg dus niet dat Amsterdam zomaar profiteert van de ‘Nederlandse historie’, en zodoende her en der namen wegplukt ter inspiratie voor eigen gebruik. Onze hoofdstad heeft wel degelijk een link met de voormalige Friese hofstad. En zo zijn er meer van die dwarsverbanden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.