jan
06
2019

Dwarsverbanden: The Wall

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In 1979 kwam de Britse rockband Pink Floyd met het album The Wall. Met wereldwijd 30 miljoen verkochte platen, is The Wall het bestverkochte dubbelalbum aller tijden. Het album is opgenomen tussen april – november 1979 en 30 november 1979 op de markt gebracht – dit jaar dus veertig jaar geleden.
Pink Floyd: The Wall is een muziekfilm uit 1982 van regisseur Alan Parker. De film is gebaseerd op het album The Wall van Pink Floyd. Het scenario werd geschreven door de zanger en bassist van Pink Floyd, Roger Waters. De hoofdrol van Pink wordt Bob Geldof.
Robert Frederick Xenon (Bob) Geldof is bekend als zanger van onder meer the Boomtown Rats. Drie jaar na The Wall organiseerde Geldof het liefdadigheidsconcert Live Aid, met JFK Stadium in Philadelphia en het Londense Wembley Stadium als concertlocaties. Bij het optreden van Bryan Ferry speelde ook Pink Floyd-gitarist David Gilmour op gitaar.
In 2005 werd Live 8 gehouden. Live 8 was een serie gratis concerten, gehouden in de G8-landen plus Zuid-Afrika. De concerten gingen de top van de G8 in Schotland vooraf en vielen samen met de 20e verjaardag van Live Aid. In Hyde Park, Londen speelde Pink Floyd in de oude bezetting eenmalig samen.
Ik heb Bob Geldof zien optreden, in Franeker, in 2011. Dat was een week voordat Bob Dylan en Mark Knopler de Rotterdamse concertzaal Ahoy aandeden.
In 1990 creëerde Waters en producer Tony Hollingsworth The Wall – Live in Berlijn, opgevoerd om de val van de Berlijnse Muur acht maanden eerder te herdenken. Het concert vond 21 juli 1990 op een braakliggend terrein tussen de Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor, een locatie die deel uitmaakte van het voormalige “Niemandsland” van de Berlijnse muur. Een keur aan bekenden artiesten verlenen hun medewerking aan het concert.
Berlijn. De stad waar ik vijf jaar geleden een maand woonde. Ik heb op de plek gestaan waar The Wall is uitgevoerd.
Inmiddels is The Wall 40 jaar oud. Een generatie, veertig jaar.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.