okt
22
2020

Dwarsverbanden: Wolkers

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

“Toen [Hugo] Claus de eerste verschijnselen van alzheimer begon te vertonen, vond [Jan] Wolkers dat verschrikkelijk. Op 31 december 2006 belde hij zijn vriend in Antwerpen om hem een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het was de laatste keer dat zij elkaar spraken. […] Onder daverend gelach hingen ze beiden op.”
Dat schrijft Onno Blom in zijn ‘biografie bij de biografie’, de memoires bij zijn Wolkersbiografie Het Litteken Van De Dood. Wolkers en Claus vormden samen met Remco Campert de Hele Grote Drie van de Nederlandse literatuur, vond Wolkers. Omdat ‘die in een gesprek verder geraken dan alleen maar geouwehoer over literatuur’.
Hugo Claus overleed anderhalf jaar na het daverende gesprek met Wolkers. Op dat moment zat Henny Vrienten met Henk Hofstede en Frank Boeijen het project Aardige Jongens voor te bereiden. Prompt leverde Vrienten een nieuw lied aan, Zonder Mij, gebaseerd op de laatste ontmoeting die de bassist met de Vlaamse schrijver had.
Vrienten is bekend als bassist, zanger en tekstschrijver van Doe Maar. In deze reggae-formatie werkte hij samen met Ernst Jansz. Die laatste maakte in 1999 zijn solo-debuut met De Overkant. Voor dit album leende Vrienten zijn Portugese bas uit, staat te lezen in de liner notes van dit album. In diezelfde dankbetuiging wordt Jan Wolkers bedankt (“Erkentelijkheid ben ik ook verschuldigd aan:”), ‘voor zijn taal’.
De taal deelde Wolkers met Claus, die de Wolkers-biografie van Blom niet heeft gehaald.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.