mrt
28
2018

DWDD

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In De Wereld Draait Door was dinsdagavond veel ruimte voor Bob Dylan. Zijn nummer The Times They Are a-Changin’ werd als leidraad genomen voor de uitzending. En dat alles in het kader van terugblikken op het dertiende seizoen, waarvan deze week de laatste week is. Het was een seizoen van veranderingen, zoals dat in de jaren zestig ook zo was.
Aan de hand van een aantal regels uit het lied, besprak presentator Matthijs van Nieuwkerk (de oud-hoofdredacteur van Het Parool) met zijn gasten het afgelopen jaar. Tafelheer van dienst was Adriaan van Dis, aan tafel: Lillianne Ploumen, Sahil Amar Aïssa, Stéphanie Afrifa, Sander Schimmelpenninck en Noor Spanjer. De besproken song werd gespeeld door Jeangu Macrooy.
Waar hadden de gesprekspartners het over? “#MeToo, Black Lives Matter, beeldenstorm, genderneutraliteit, kech-gate, de opkomst van partijen als Bij1 en Denk… Maar ook de verkiezing van Trump, de opkomst van de boze witte man en de Brexit.”
Ik moet zeggen dat ik jeuk kreeg. Omdat mijn held werd gebruikt als kapstop om politiek correcte uitspraken te doen. Natuurlijk, #metoo is geen grap. En over Zwarte Piet kun je het hebben, hoewel er niets mis is met deze held. Maar als we ons zelfs moeten afvragen wat een Belgenmop met de Belg doet, hoever zijn we dan heen?
The Times They Are a-Changin’. In 1964 is het vertaald door Lennaert Nijgh en gezongen door Boudewijn de Groot. In 2004, precies veertig jaar later, kwamen Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes met hun eerste deel met Dylan-vertalingen. Zij publiceerden liefst twéé vertalingen van The Times: een geheel eigen vertaling en een antwoord op Nijgh’s vertaling.
In 2004 lag er al een jaar de bewerking van dit nummer door Acda en de Munnik, met een Nederlandse tekst van Paul de Munnik. Zij speelden dit nummer voor de Nederlandse editie van HOOP!, met ‘peace songs voor War Child’.
Maar daar hoorde je niemand over aan tafel, gisteravond.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.