feb
15
2018

Dylan

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met Bob Dylan. Ik draai de muziek vrijwel dagelijks, variërend tussen een originele opname, een live-opname, een bootleg of een cover of vertaling. Het gaat uiteraard om de tekst (Dylan kreeg voor zijn liedteksten de Nobelprijs voor de Literatuur), de uitvoering is work in progress.
Eén van mijn collega’s bij de krant is ook een groot fan van Dylan. Dan heb ik het niet over Ed, van wie ik vorige maand een stapel bootlegs overnam. Nee, het gaat om een huidige collega bij een weekblad, waar ik een aantal uren per week werkzaam voor ben. We delen onze liefde voor het werk van Dylan.
Het interessante is dat deze collega een gereformeerde opvoeding heeft gehad. Tegenwoordig doet hij niets meer met ‘de kerk’. Interessant is het, omdat naar mijn bescheiden inschatting vooral gereformeerden en hervormden, kinderen van de Reformatie, Dylan-fans zijn. Bij de grote kerkhervorming uit de zestiende eeuw kwam het Woord weer centraal te staan.
Woord en taal, Bijbel, literatuur, geschiedenis, het komt allemaal samen bij de protestantse algemene ontwikkeling. Thema’s die ook bij Dylan een grote rol spelen. Tel daarbij op dat de zwaardere gereformeerde kerken, de ‘zwarte kousen’, een droefgeestige blik op de wereld en de mensheid hebben. En ook dát vind je terug bij Dylan.
Hij is in zekere zin de incarnatie van de Prediker. Alles is lucht en leegte. Zeker. Maar het is ook: nu je er toch bent in dit ondermaanse bestaan, geniet dan ook maar van het leven. Doe je tegoed aan eten en drinken, aan alles wat je in dit moeizaam bestaan hebt verworven. Want ook dat is een gave van God.
Ik houd er van om met Dylan bezig te zijn in mijn vrije tijd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.