aug
02
2014

Ecce homo

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Zie de mens.
In NRC*Zaterdag, de zaterdag-bijlage van nrc*next, twee verhalen die ik vandaag wil aanstippen. Het eerste artikel heet ‘Deze kerk predikt rijkdom’. Het gaat om een tempel, een replica van koning Salomo’s tempel, in het Braziliaanse Rio de Janeiro.
Gebouwd door de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods. Aan het hoofd staat bisschop en mediamagnaat Edir Macedo. “Forbes zegt dat ik de rijkste bisschop van Brazilië ben,” aldus Macedo vorig jaar in een videoboodschap. “Maar ze liegen. Ik ben niet de rijkste bisschop van Brazilië. Ik ben de rijkste bisschop ter wereld.”
De tempel kostte zo’n 225 miljoen euro – het persoonlijke vermogen van de bisschop is zo’n 900 miljoen euro, geïnvesteerd in onder meer privévliegtuigen, een groot tv-netwerk en een speciaal diplomatiek paspoort.
In hetzelfde artikel:
‘Binnen de pinkstergemeentes is de Universele Kerk van het Koninkrijk Gods de snelst groeiende geloofsgemeenschap. De kerk predikt een theologie van de welvaart: geluk, gezondheid en rijkdom kunnen iedereen ten deel vallen. Niet in de hemel, maar tijdens het leven. Als gelovigen voldoende betalen, komt alles in orde, zo verzekert de kerk.
Met haar nieuwe tempel straalt de Universele Kerk uit superieur te zijn aan de andere pinkstergemeentes. Waar Brazilianen regelmatig in hun strandkoffie naar de kerk gaan, stelt de tempel strenge regels: korte rokjes, sensuele decolletés en voetbalshirts zijn verboden, politieke uitingen ook.’
Het artikel sluit af met een citaat van antropoloog en psychooog Paulo Bonfatti: “God zal het wel goed vinden, anders had hij er wel wat aan gedaan, redeneren gelovigen. Iedereen wil wat Macedo heeft. Lijden doen zijn aanhangers in hun leven al genoeg.”

***

Even verderop staat in de krant een artikel over een hiv-pil. Deze PrEP is een preventieve hiv-pil, als alternatief voor condooms – niet iedereen wil condooms gebruiken. Veel bevolkingsgroepen zouden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) baat hebben bij deze hiv-preventie. Citaat:
‘In Nederland valt te denken aan mannen en vrouwen die in de prostitutie werken, mannen en vrouwen die door een ongelijke machtsverhouding in hun (seksuele) relatie of door persoonlijke omstandigheden niet altijd kunnen bepalen of en welke voorbehoedsmiddelen er worden gebruikt. Ook mensen in detentie lopen een risico. Daarnaast loopt de grote groep mannen die seks heeft met mannen een verhoogd risico, omdat hiv binnen deze groep relatief vaker voorkomt en ook makkelijker wordt overgedragen tijdens anale seks.’
Je wilt er liever niet over nadenken. Maar goed, zo’n artikel met als kop “Baas in eigen bed” smeekt je bijna om erover na te denken. En om een mening te hebben. Wat te denken van een citaat als: ‘Mensen moeten kunnen kiezen voor de preventiemethodes die het beste bij hen passen.’

***

Wat ik van beide artikelen vind, is het volgende. Dat verhaal van bisschop Macedo vind ik werkelijk over de top. Welvaartstheologie, verstoken van elke band met waar het in de Bijbel gaat: niet om materiële winst – dat is mooi als je daarmee gezegend bent, maar daar draait het niet om. Het gaat om je redding door Jezus, en dat lijkt de rijkste bisschop van de wereld niet uit te stralen. Hij heeft op zijn minst de schijn tegen zich. Of hij daarmee per definitie onschuldig is, betwijfel ik. Ik oordeel niet over zijn behoud en het behoud van ‘zijn’ volgelingen; de uitvoering vind ik discutabel.
Want is het werkelijk zo dat God genezing van ziekten en financiële voorspoed belooft aan iedereen die hier maar genoeg op vertrouwt? Maar hoe zit het dan met die diepgelovige vrouw die vecht tegen kanker? En met de enthousiaste christenen uit Afrika die nauwelijks genoeg te eten hebben voor hun gezin? Geloven ze niet goed genoeg? (Alinea is van Henk Jan Kamsteeg, oud-hoofdredacteur van voormalig jongerenblad Xist in Christ).
En dan nog iets over die hiv-pil. We moeten tegenwoordig kunnen vrijen met wie we willen. Zonder daar de consequenties aan te verbinden. Zo doen we dat. Terwijl de beste soa-preventie toch is dat we monogaam leven en het bed delen met een persoon van het andere geslacht.
Natuurlijk kunnen we aids niet meer ontkennen. En verspreiding van deze afschuwelijke ziekte moeten we indammen en terugdringen tot nul. Ik ben de eerste die dáár voor is. Maar terugdringen is wat anders dan vrije seks proclameren.
Maar misschien ben ik wel erg conservatief. En toch, ik geef geen principes op die hun garantie hebben bewezen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.