feb
05
2018

Een smulpaap, een dronkelap

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De dominee preekte gisteren over Lukas 7, waarin Jezus wordt uitgemaakt voor een smulpaap, een dronkelap. Het zal je maar gezegd worden. De uitspraak valt overigens in de categorie: “Het is ook nooit goed.”
Want van Johannes de Doper wordt gezegd dat hij bezeten zou zijn. Want deze achterneef van Jezus at geen brood en dronk geen wijn. Jezus doet dat wel en hij is dan een veelvraat en een zuiplap. Volgens de Farizeeërs dan.
Overigens, in de verzen voorafgaand aan deze discussie, hebben de leerlingen van Johannes de Doper de Mensenzoon net bezocht. Johannes zit in de gevangenis en twijfelt of Jezus de beloofde Messias is. En dat terwijl Johannes niet zo lang daarvoor Jezus had aangewezen, als de bode die de wegen recht maakt. “Hij die na mij komt, is groter dan ik ben, want hij was er al vóór mij; ik ben het niet eens waard zijn sandalen los te maken.”
Enfin.
Eten en drinken, dus. Genieten van wat er is. Het lijkt me geheel in lijn met wat de Prediker zegt. In hoofdstuk 3, vlak volgend op de ‘Er is een tijd om…’-tekst, zegt Prediker onder meer: “Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten. Want wanneer hij geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God.” (Prediker 3: 12 – 13)
Zo is het. Geniet van dit ondermaanse bestaan, nu je er toch bent. Jezus heeft ons dat voorbeeld alvast gegeven. En voor wie niet in Jezus gelooft, ook de Prediker houdt het ons voor.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Nieuwe Bijbelvertaling
© Nederlands Bijbelgenootschap 2004

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.