apr
16
2019

Een verre pijn

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

HEERENVEEN Een verre pijn, zo luidt de titel van het toneelstuk, dat het Mini Theater Friesland van 30 april tot en met 4 mei over de voetlichten brengt, op drie plekken in Friesland. Een 4 mei-voorstelling, of in elk geval een voorstelling die juist in die periode geschikt is om bekeken te worden. Vier nu volwassen kinderen van een NSB-vader proberen hun verleden te verwerken. De voorstelling is 4 mei vanaf 21:00 uur te zien in het Posthuis Theater in Heerenveen, na de Dodenherdenking. Daarvóór wordt gespeeld in Iduna, Drachten (30 april) en in Sparjebird, Hemrik (1 en 2 mei).

Het aanstaande overlijden van hun oude vader is voor zijn vier volwassen kinderen aanleiding om in hun weinig bezochte ouderlijk huis bij elkaar te komen. Alle vier zijn tijdens, of net na de Tweede Wereldoorlog geboren. Algauw blijkt hun verleden belast. De vader was lid van de NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging, en was actief als landwachter. Zijn kinderen voedde hij op in de geest die de Beweging voorstond. Het bij elkaar komen van de vier geheel van elkaar vervreemde volwassenen en de bij hun jeugd ingebrachte haatgevoelens hebben weinig nodig om in alle hevigheid los te komen. Ziehier het gegeven van het toneelstuk Een verre pijn, voor het Mini Theater Friesland uit Heerenveen geregisseerd door Henk Mulder.

Kinderen van NSB-ouders
Het toneelstuk gaat over kinderen van NSB-ouders, maar het gaat veel verder, volgens regisseur Henk Mulder. Het gaat meer om de vraag, hoe het proces werkt, dat mensen massaal achter een leider aanlopen, omdat die je wel uit de problemen zal helpen. Uit onvrede over de samenleving, uit onmacht er zelf iets aan te veranderen, lopen mensen achter iemand aan die is opgestaan. Zo kunnen ideologieën ontstaan, net zoals de NSB destijds ontstond. Het toneelstuk legt de frustraties van mensen bloot. Als kinderen van een NSB-vader konden ze er niks aan doen, aan de toenmalige keuze van hun vader. Maar nu zijn ze volwassen geworden. Ze hebben echter nooit met elkaar over het verleden gesproken. “Dát is de verre pijn in het stuk”, aldus Mulder.
Het verhaal van Een verre pijn is van alle tijden, volgens de regisseur, die zelf uit Gorredijk komt en in het dagelijks leven werkzaam is in Theaster De Skâns. “Het is een verhaal, dat blijft hangen. Het is een mooi stuk, weliswaar een drama, maar er zit ook echt veel humor in. Zwarte, schurende humor, af en toe.”
Het toneelstuk wordt gespeeld door de amateurtheatergroep Mini Theater Friesland uit Heerenveen. Het Mini Theater is géén vereniging met vaste leden en spelers en een regisseur, maar een stichting, die zich ten doel stelt Nederlandstalig amateurtoneel uit te brengen. Per seizoen wordt er één repertoirestuk uitgebracht. Voor elk te spelen stuk wordt een regisseur gezocht en worden audities gehouden. Een verre pijn is, na De Koning sterft afgelopen seizoen, de tweede regie die Henk Mulder voor het Mini Theater verzorgt. De spelers, Yoeri van Stokkem, Ruud van Doorn, Ineke de Vries, Albertina van der Wal, Meint Oosterhof, Hans Verhoef, Nanne Mazereeuw en Neeltje de Boer, komen uit de hele regio Heerenveen.

Theater Na de Dam
De voorstelling Een verre pijn is geschreven door Henk John en is in het Posthuis Theater onderdeel van de nationale manifestatie ‘Theater na de Dam’. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking, zaterdag 4 mei om 21.00 uur, spelen er in heel Nederland gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Hiermee zetten theatermakers en artiesten zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.

Sparjebird in het verleden
Daarvóór is het stuk op het podium van Iduna in Drachten te zien, dinsdag 30 april om 20:15 uur en in Sparjebird Speelbos in Hemrik, woensdag 1 mei en donderdag 2 mei, om 20:00 uur. De speellocatie Sparjebird is extra bijzonder vanwege het verleden. Tussen 1941 en 1945 was dit een Arbeidsdienstkamp, en na de oorlog heeft het een aantal jaren dienst gedaan als interneringskamp voor NSB’ers en kinderen van ‘foute’ Nederlanders, die heropgevoed moesten worden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.