aug
05
2016

Eerste Helmerstraat

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Acda en de Munnik hebben op hun cd Zwerf’On een schitterend liedje: Eerste Helmerstraat. Over de ik-persoon, die elk jaar op het dag zit van de Eerste Helmerstraat, beneden. Elk huis heeft wel zo’n dak, elk jaar heeft wel een muur. ‘Ik zit hier elk jaar een keer / Mijn rug tegen de muur / En denk aan wat de tussentijd mij bracht / Wie is er weg? Wie kwam er bij? / Dat wat ik deed, deed ik het goed / En hoe komt het dat het leven naar me lacht?’
Om even later terug te kijken op het afgelopen jaar. ‘En dit jaar was zo simpel, lief / Niemand ging er dood / Jij kwam, ik doe het leuk, einde verhaal’. Ja. Einde verhaal. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig aan dit lied gedacht. Het afgelopen jaar heb ik dit lied regelmatig gedraaid. Verander ‘lief’ in vriend, en het de Eerste Helmerstraat krijgt voor mij een hele andere betekenis.
Vandaag volgt een geheel eigen ritme. Beginnen bij Acda en de Munnik. Verder staat veel muziek op de planning. Veel Bob Dylan, natuurlijk. Saved, daar kan ik niet om heen. Gevolgd door I Believe In You. Roll On, John wordt daarna opgezet. When The Ship Comes In. Shooting Star – het is augustus, de maand van de vallende sterren.
Vervolgens Johnny Cash, Ain’t No Grave. Gezongen door een man die op dat moment al met anderhalve been in het graf stond.
En dan is er nog Wishbone Ash. Sing Out The Song.
Andere dingen, nog, misschien? Misschien is dit het wel. Wat betreft de liturgie van vandaag.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.