sep
30
2016

Eerstegeluk

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Sommige straatnamen verdienen de Originaliteitsprijs. De straat die zonder meer in aanmerking komt voor deze prijs, is Eerstegeluk in Amsterdam. Je zult hier maar wonen. Ik zie het al helemaal voor me: een eigen huis, een plek onder de zon. Van deze straatnaam is geen tweede: enkel een Eerstegeluk. Alsof je geluk één keer plaats vindt, de eerste keer is ook gelijk de enige keer in je leven. Misschien.
Of wat te denken van de Warmondse Endepoellaan. Waar het naar verwijst, is me onduidelijk. In de verte hoor je een echo van het televisieproductiebedrijf van Joop van den Ende en John de Mol, ooit een succesvol bedrijf. Maar ome Joop is nu musicalproducent en John een miljardair met veel en goed verkochte tv-ideeën.
In onze hoofdstad is een pad vernoemd naar Ibrahim Moustafa, een Grieks-Romaanse worstelaar uit Egypte. Tijdens de Olympische Spelen van 1924 won hij als twintigjarige atleet goud in zijn gewichtsklasse.
Hoe verzin je het om een straat een ‘route’ te noemen? In Almere kan het, maar Almere is dan ook ’s lands grootste vinex-wijk. In de polderstad is een Willem Barentszroute, vernoemd naar de wereldreiziger die via de Noordpool naar de Oost wilde varen. Even verderop vind je in Almere de Simon van Collemstraat, genoemd naar de filmmaker en vader van Doe Maar-drummer René van Collem.
Nog maar even wat andere mooie namen. De J. van Zantenstraat in Beusichem, geen familie van mijn theologische alter ego. Of de C.R. Waiboerstraat in Anna Paulowna, verwijzend naar de dijkgraaf tussen 1903 en 1913. In Kerkrade kun je een huis kopen of huren aan de Rector Thomasstraat. Alkmaar biedt woningen aan op het Claeszpad, waarmee timmerman en poorter Jan Claesz van Alkmaar is vereeuwigd.
Wie dacht dat Unter den Linden enkel een Berlijnse straat is, heeft het fout. In Arnhem is een Nederlandse equivalent: Onder de Linden. Tiel heeft de onuitsprekelijke naam Cichorei, Julianadorp heeft het Boterzwin, Katwijk eert Hans van der Hoeven met een eigen straat.
Allemaal plekken voor een Eerstegeluk.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.