okt
10
2017

Eindverslag formatie Rutte-III

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gerrit Zalm heeft vanmiddag zijn eindverslag gepresenteerd. De vier partijleiders van de formerende partijen hebben er hun zegje over gedaan. Het regeerakkoord is gepresenteerd, nu wordt geschoven met poppetjes. Mark Rutte wordt formateur en vervolgens premier, de andere drie fractievoorzitters blijven in de Tweede Kamer hun club leiden.

Het kabinet Rutte III zal bestaan uit 16 ministers en 8 staatssecretarissen. De VVD levert 6 ministers en 3 staatssecretarissen, het CDA en D66 elk 4 ministers en 2 staatssecretarissen, en de ChristenUnie 2 ministers en 1 staatssecretaris. Voor de CU zijn dat evenveel bewindspersonen als in het kabinet-Balkenende-IV, toen de partij voor het eerst meeregeerde.

Toen, tussen 2007 en 2010, was partijleider André Rouvoet vice-premier en minister voor Jeugd & Gezin. Senator Eimert van Middelkoop werd de baas op Defensie en Tineke Huizinga vervulde het staatssecretariaat op Verkeer en Waterstaat. Na het vertrek van de PvdA-bewindslieden kreeg Rouvoet ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen te besturen, werd Van Middelkoop ook minister voor Wonen, Wijken en Integratie en promoveerde Huizinga tot minister van VROM.

Het is aan Mark Rutte om de juiste personen te zoeken voor de zestien ministers en acht staatssecretarissen van zijn derde kabinet. Altijd interessant, de poppetjes. Dat worden nog interessante resterende formatie-weken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.