feb
10
2018

Elgersma

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De familie Elgersma is een hechte familie. Al decennialang publiceren de Friese Elgersma’s hun eigen familieblad: de Ielstekker. En dit jaar is de 65e editie aan de beurt. Het zou mij verder niet zijn opgevallen, ware het niet dat de Canadese tak van de familie mij wél bekend voor komt.
De afgelopen eeuwen waaierden de Elgersma’s uit over de hele wereld. Zo heeft de stichting leden in Duitsland, Brazilië, Canada, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Eén van die ‘buitenlandse’ Elgersma’s, is Rintje Elgersma.
Rintje emigreerde in 1939 naar Canada. Zijn kleinzoon is Fred Eaglesmith, geboren als Frederick John Elgersma en opgegroeid in een boerenfamilie met negen kinderen op het Canadese platteland. Volgens een Friese Elgersma was Fred Eaglesmith aanvankelijk het zwarte schaap van de familie in Canada, omdat hij alles deed wat in strijd was met zijn christelijke opvoeding.
Tegenwoordig komt Eaglesmith regelmatig naar de Lage Landen voor een handvol optredens. Ik heb hem in 2011 zien optreden in de Amstelkerk in Amsterdam. Een mooie datum, trouwens, want het was toen 11 november 2011: 11-11-11 dus.
Enfin.
De familie Elgersma. Met hun zwarte schaap. Maar wel een bijzondere schaap, hoe zwart hij ook geweest mag zijn.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.