jan
27
2019

Eli Asser (96) overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Scenarioschrijver en journalist Eli Asser is gisteren op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn dochter Hella de Jonge bevestigd. Asser verwierf nationale roem met de komische tv-series ’t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met Suiker. Na een hartinfarct in 1986 legde hij zich toe op serieuzer werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde.

Nutteloze notities
Asser haalde zijn eindexamen gymnasium tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrij snel daarna dook hij onder. Na de bevrijding ging hij aan de slag als journalist voor het Haagsch Dagblad en het weekblad Vrij Nederland. Hij verzorgde onder meer de rubriek Nutteloze notities.
In 1953 beleefde hij bij de VARA zijn doorbraak als tekstschrijver met de komische radiostrip Mimoza; MInisterie van MOeilijke ZAken. Het programma met in de hoofdrollen Ko van Dijk, Johan Kaart en Conny Stuart was bijzonder populair.
Voor de radio maakte hij daarna nog Het Huis is te klein en stapte vervolgens over naar televisie. Daar schreef hij onder andere Wild Nieuws West.

Kronanza
Eind jaren 50 ging Asser naar reclamebureau De la Mar, waar hij hoofd radio, film en televisie werd. Maar al snel ging hij weer terug naar de publieke omroep met het radioprogramma Asser Koerier in 1962. Ook zat hij achter de Kronanza-ledenwerfspotjes voor de KRO, waarin scènes uit de Amerikaanse serie Bonanza werden nagesynchroniseerd door onder anderen Ko van Dijk en Ton Lutz.
Voor de AVRO schreef hij teksten voor de tv-programma’s Kijk die Rijk en de Wally Show. Niet lang daarna volgde voor de KRO het populaire ’t Schaep met de 5 pooten dat zich afspeelde in een Amsterdams buurtcafé waar de gasten commentaar leverden op de snel veranderende tijdgeest rond 1970. Hoofdrollen waren er voor Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal. De serie won in 1970 de Gouden Televizierring.
Citroentje met Suiker, de opvolger van ’t Schaep, kon het succes niet evenaren.

Liedjes
De series leverden ook een aantal succesvolle liedjes op, zoals We benne op de wereld om mekaar (om mekaar om mekaar om mekaar) te hellepe, niewaar? en Het zal je kind maar wezen. Ze werden door Asser geschreven en door Harry Bannink op muziek gezet.
Ook werkte Asser samen met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard aan theatershows en maakte hij een musical van het klassieke toneelstuk Potasch & Perlemoer.

Brieven
In 1986 kreeg Asser een hartinfarct en deed het daarna wat rustiger aan. In 1994 kwam hij terug met de autobiografische serie Alle kinderen de deur uit. Door een zeer ongelukkige programmering en tegenvallende kijkcijfers verdween de serie al na tien afleveringen van het scherm.
Voor de IKON schreef hij in 1995 Het laatste glas melk. Hij verwerkte daarin herinneringen aan het oorlogsjaar 1943. In 2004 publiceerde hij het boek Alles is meegenomen, met brieven die hij en zijn vrouw Eva Croiset (1923-2002) elkaar schreven tijdens de oorlog vanaf hun onderduikadressen.
Asser en zijn vrouw kregen één dochter: Hella. Zij is de vrouw van cabaretier Freek de Jonge. In 2006 publiceerde zij het autobiografische boek Los van de Wereld, waarin ze het leven beschrijft van een tweede generatie Joods kind. Uit het boek komt naar voren dat de tegenstelling tussen de uiterlijk zo vrolijke tekstschrijver en de werkelijke gezinssituatie van twee ouders met een onderduikverleden groot is.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.