dec
05
2017

Ella Vogelaar

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In de categorie ‘Kent u deze nog?’: Ella Vogelaar. Tussen februari 2007 en november 2008 was zij Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Maar na anderhalf jaar vonden Wouter Bos en zijn vrienden het genoeg: Vogelaar moest het veld ruimen. De top van de Partij van de Arbeid vond dat er een situatie was ontstaan, waarin het voor haar niet langer mogelijk was “gezagsvol en effectief” op te treden. Die situatie had te maken met haar optredens in de media, zoals bij weblog GeenStijl.
Ella Vogelaar. Zij werd opgevolgd door Eberhard van der Laan. Hij werd na de val van dit laatste kabinet van Jan Peter Balkenende burgemeester van Amsterdam. En een geliefde burgervader van onze hoofdstad. Hij communiceerde helder, mede door zijn duidelijke stijl. Die duidelijkheid ontbrak er wel eens bij Vogelaar.
Vogelaar. Haar naam is verbonden met de prachtwijken, de krachtwijken, de aandachtswijken, de probleemwijken: veertig ‘Vogelaarwijken’, waar gedoe was en waar de bewindsvrouw van sociaaldemocratische huize extra investeringen zou doen, gezien de stapeling van sociale, fysieke en economische problemen die zich daar voordeden.
Ook in Leeuwarden is zo’n Vogelaarwijk: Heechterp-Schieringen. Op de hoek van deze wijk, op het Vrijheidsplein – via deze invalshoek van de stad, kwamen de Canadezen in april 1945 de stad bevrijden – staat de vrijgemaakte kerk De Morgenster.
Een jaar na haar aftreden, publiceerde Vogelaar haar dagboek ‘Twintig maanden knettergek’. Het aantal maanden verwijst naar haar ambtstermijn, de term ‘Knettergek’ is een kwalificatie van PVV-leider Geert Wilders. Haar ‘Logboek Den Haag’ schreef zij met haar partner Onno Bosma. Een verslag dat volgens de flaptekst onvoorzien snel wordt afgesloten, “nadat Vogelaar op 13 november 2008 zonder tussenkomst van het parlement door de PvdA-top tot afdwingen wordt gedwongen”.
Nou nou nou.
Er is Ella groot parlementair en staatsrechtelijk onrecht gedaan.
Maar zij slaat terug met haar eigen persoonlijke verslag.
Ik lees het, ik heb de eerste honderd bladzijden gehad. Nog ruim tweehonderd te gaan.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.