aug
29
2018

Engelandvaarders 

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Engelandvaarders zijn voor de allerlaatste keer bij elkaar gekomen. De mannen en vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog vanuit het bezette Nederland naar Groot-Brittannië reisden om zich bij de geallieerden aan te sluiten, zijn hoogbejaard. Nog een reünie organiseren, lukt niet meer.
Eén van de bekendste Engelandvaarders is Erik Hazelhoff Roelfzema. Zijn boek Soldaat van Oranje is de basis voor de gelijknamige film met Rutger Hauer als Hazelhoff. En de basis voor de musical onder regie van Theu Boermans. Goede naam trouwens, van de in het Curaçaose Willemstad geboren regisseur: geboren als Mattheus Augustinus Irene Carmen Boermans.
Enfin.
De musical over Neerlands bekendste Engelandvaarder heeft teksten van Edwin de Vries en ging 30 oktober 2010 in première. Soldaat Van Oranje loopt nog steeds en is daarmee de langstlopende Nederlandse musical. Deze theaterproductie duurt inmiddels ook anderhalf keer de oorlog in Nederland zelf.
Dat zal voor de hoogbejaarde veteranen bij prinses Beatrix op het bordes een zorg zijn. Zij hebben te maken met hun ouderdom. Zij verdienen het respect, dat via een musical misschien mede opgeroepen kan worden.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.