Erasmus-debat
In de aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam vindt vanavond het debat plaats tussen Geert Wilders en Mark Rutte. De twee waren ooit fractie- en partijgenoten – totdat Wilders in september 2004 uit de VVD stapte en zijn eigen Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid startte. Rutte was toen net overgestapt als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar dezelfde functie op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beide mannen waren ook elkaars politieke vrienden: tussen 2010 en 2012 gedoogde de PVV het eerste kabinet-Rutte.
Vanavond staan ze tegenover elkaar. In Rotterdam, de aula van de Erasmus Universiteit. Een politiek debat – net als in 2002, is deze wetenschappelijke omgeving het decor van politiek getouwtrek. Het (politieke) jaar 2002 geldt als mijn instapjaar qua wereldverkenning. Ik herinner me de confrontatie in dat Erasmus-debat tussen Pim Fortuyn en GroenLinks-lijsttrekker Paul Rosenmöller.
De GroenLinks’er verweet de nieuwkomer dat hij zonder politieke oplossingen zou komen. Nee, Fortuyn was de man van show, totdat het inhoudelijk ging worden.
Wat een decor was dat toen. Rosenmöller namens GroenLinks, Pim Fortuyn met zijn eigen Lijst, het CDA kwam met Jan Peter Balkenende. De VVD liet Hans Dijkstal de kar trekken, de PvdA kwam met Ad Melkert op de proppen. D66 schoof Thom de Graaf naar voren. De ChristenUnie had Kars Veling, de SGP steunde op Bas van der Vlies.
Vijftien jaar alweer. Zes kabinetten hebben de revue gepasseerd. En minstens evenveel kopstukken, die soms een tijdelijke comeback op het Binnenhof maakten.
Of niet.
Tags // 2002, Ad Melkert, Bas van der Vlies, CDA, ChristenUnie, D66, Erasmus Universiteit, Erasmus Universiteit Rotterdam, Fortuyn, Geert Wilders, GroenLinks, Hans Dijkstal, Jan Peter Balkenende, Kars Veling, Lijst Pim Fortuyn, Mark Rutte, Partij voor de Vrijheid, Paul Rosenmöller, Pim Fortuyn, PvdA, PVV, Rotterdam, SGP, Thom de Graaf, VVD
Trackback from your site.