mei
11
2019

Europese verkiezingen 2019

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Over een kleine twee weken wordt in Nederland gekozen voor het Europees Parlement. Dat wil zeggen: wij kiezen het Nederlandse smaldeel van het Europarlement. Over de andere Europarlementariërs hebben we niets te zeggen. Mooi woord, overigens, Europarlement. Een samentrekking pur sang tussen Europa en Parlement – de letters ‘pa’ vallen samen.
Overigens kan het wel zo zijn dat iemand namens een partij uit een andere lidstaat in het Parlement terecht komt. Derk Jan Eppink was bijvoorbeeld Europees politicus namens het Vlaamse Lijst DeDecker (LDD) van Jean-Marie Dedecker, na eerst lid van het kabinet te zijn geweest van Europees commissarissen Frits Bolkestein (1999-2004) en Siim Kallas (2004-2007).
Bijzonder is dat we deze keer een donderdag hebben om te stemmen. Doorgaans zijn de verkiezingen voor de woensdag gepland. Want basisscholen, die vaak fungeren als stembureau, zijn woensdagmiddag vrij, waardoor het wat makkelijker is om het als stembureau te gebruiken. Ter voorbereiding op de verkiezingen krijgen de stemgerechtigden al de kandidatenlijsten toegestuurd.
Afgelopen week kwam de lijst voor Europa in de brievenbussen te liggen. Altijd interessant om de lijsten door te nemen, op zoek naar bekende namen of bijzondere dingen.
Sophie van ’t Veld is lijsttrekker voor D66 en woont in Brussel. Frans Timmermans, de Spitzenkandidaat voor de sociaal-democraten en huidig vicevoorzitter van de Europese Commissie, woont gewoon in Heerlen. Jan Terlouw is lijstduwer voor D66. Karla Peijs staat als lijstduwer op de kieslijst voor het CDA. Zij was minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten Balkenende II en III. CDA’er Jimmy Bastings (nummer 11) woont in het Belgische Etterbeek, kandidaat nummer 5 is Henk Jan Ormel, die in Rome woont.
Jan de Wit is een van de lijstduwers van de Socialistische Partij. Hij staat op plek 24; Johannes Marijnus Antonius Maria (Jan) de Wit maakte indruk als voorzitter van de enquêtecommissie Parlementaire enquête naar het Financieel Stelsel.
De PvdA’er Lara Wolters, nummer 7 op de lijst, woont in Brussel. Max van den Berg, oud-commissaris van de Koningin in Groningen, staat op plek 22. Een plaatsje lager staat politica en feministe Hedy d’Ancona. Bij de ChristenUnie-SGP-lijst staat op plek 9 Jannes de Jong, woonachtig in het Belgische Genval.
Bij GroenLinks staat een aantal kandidaten op de lijst, die buiten Nederland, buiten de Unie en buiten het continent woont. Eline van Nistelrooij, nummer 3, woont in Shanghai (China), Sander Chan woont in Keulen en Sjoukje van Oosterhout woont in Londen – binnenkort een Europese hoofdstad van buiten de Europese Unie.
Anja Hazekamp is lijsttrekster voor de Partij voor de Dieren en woont in Etterbeek in België. Helen Stuger is kandidaat voor 50Plus (familie van PVV’er Olaf?) en woont in Portimao in Portugal. Partijgenoot Ándre van Wanrooij woont in San Bartolomé de Tirajana in Spanje.
De al eerder genoemde Derk Jan Eppink woont in New York City en is lijsttrekker voor Forum voor Democratie. Tot slot Justus de Visser, de lijstduwer van Volt Nederland. Hij woont in Antwerpen.
Het is een eerste blik, geworpen op de kieslijst. Leuk.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.