nov
24
2013

Explore The North

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits, Modern Times

Gisteren was in Leeuwarden het Explore The North-festival. Een bijzondere dag, want op diverse plekken in de stad waren optredens te zien. Ik heb vier optredens gezien: Meindert Talma, Auke Hulst, Broeder Dieleman en de Ode aan Tsjêbbe Hettinga.
Talma kende ik niet, alleen van horen zeggen. Sommigen zijn erg over hem te spreken. Ik wilde het wel eens zien. Talma begeleidde zichzelf met een mini-synthesizer. Klonk experimenteel, maar het kon mij niet helemaal bekoren. Misschien hoor ik dan bij de club die de niet-fans zijn.
Auke Hulst had ik ooit eens bij KRO De Wandeling gezien. Zijn verhaal sprak me aan. Over een journalistenvader, die jong overleed. En een moeder die haar gezin met vier kinderen vaak alleen achter liet. Hulst vertelde tijdens zijn optreden hier over. Bijzonder, zo’n verhaal. Het optreden van Hulst werd ‘verstoord’ door een meisje van een jaar of vier, dat regelmatig woorden van hem herhaalde.
Broeder Dieleman was de artiest waarvoor ik speciaal naar het festival ging. Ik kende een aantal liedjes van hem al wel, maar niet zijn opening en zijn afsluiting (plus nog een ander liedje). Die zanger kan mij bekoren. Hoewel Dieleman niet meer naar de kerk gaat, hoorde ik bij hem opnieuw genade. Meer dan ik hoor bij Opwekking of een evangelische gemeente.
De ode aan Tsjêbbe Hettinga; de dichter overleed in maart dit jaar. Ik kende hem niet, maar wilde wel kennismaken met deze wijlen poëet. Zijn gedichten waren opmerkelijk qua stijl en inhoud. Bijzonder, maar ik werd nog niet echt gegrepen. Misschien komt dat nog wel.
Misschien moet ik nog maar een keer het festival meemaken. Zal dat volgend jaar al zijn? Of moeten we wachten tot 2015? Of nog later, tot de Culturele Hoofdstad?

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 25 april 2015 at 12:21 |

    […] Volgende week treedt Broeder Dieleman op in de Kanselarij in Leeuwarden. Broeder Dieleman is de band, geformeerd rond de Zeeuw Tonnie Dieleman. Eind 2013 en 2014 was hij ook al in Leeuwarden, toen tijdens Explore The North. De show die ‘Diel’ volgende week geeft, ligt in het verlengde hiervan en wordt eveneens (mede) georganiseerd door Explore The North. […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.