mrt
18
2018

F. Starik

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De dichter en schrijver F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen) is vrijdag in Amsterdam overleden. Volgens zijn uitgever Nieuw Amsterdam kreeg Starik een hartstilstand. Hij is vooral bekend als uitvaartdichter: bij eenzame uitvaarten verzorgde hij of een andere dichter uit de Poule des Doods een gedicht.
Via deze eenzame uitvaarten ken ik Starik. Ik kwam hem op het spoor via drie studenten Theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen. Zij traden in 2009 toe tot dit dichtersgenootschap, om ‘mee [te] lijden tussen vrijdag en zondag’. De drie studenten stellen de vraag wat zij belijden bij het graf van een eenzame, soms zelfs naamloze dode.
Over het werk van de Poule des Doos en de eenzame uitvaarten, schreef Starik de boeken De Eenzame Uitvaart (2005) en Een steek diep. Schetsen van verloren levens (2011), waarin gedichten van de uitvaarten werden gebundeld en aangevuld met de betreffende achtergrondverhalen. Afgelopen zondag trad Starik nog op tijdens het dichtersfestival StAnza in Schotland.
Komende week zal Stariks begrafenis zijn. Een eenzame uitvaart zal het niet zijn. De man die met zijn club vaak aan het graf van een ‘vergeten dode’ stond, zal zelf opgehemeld worden.
Starik is 59 jaar geworden.

DYgZOirWsA4kM5_

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.