jan
07
2015

Facebook-nier

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Erardo Keat uit Almere krijgt vandaag een nieuwe nier. Bijzonder, maar zulke medische zaken halen nauwelijks het nationale nieuws. Wat hier de kwestie bijzonder maakt, is dat Erardo de nier heeft geworven via een Facebook-actie. Silvia was één van de tientallen reageerders, en iemand met een “juiste” nier.
Het verhaal doet me denken aan een verhaal dat ik maakte tijdens mijn stage bij dagblad De Stentor, redactie Veluws Dagblad. Ik sprak toen met Adri de Graaf, een man uit Putten die via een contactadvertentie ook zocht naar een nierdonor. Zo’n nier noem je een Samaritaanse nier, genoemd naar de Barmhartige Samaritaan, die zonder er zelf beter van te worden een stervende man hielp.
Het schenken van een ‘anonieme nier’ via contactadvertenties of bijvoorbeeld Facebook ligt qua wetgeving nog wel wat gevoelig. Uiteraard geldt zoiets niet voor donaties tussen familieleden. Dat heeft te maken met dat er achter de schermen vaak forse bedragen worden gewisseld tussen de gevende en de ontvangende partij. Of dat in de Almeerse zaak ook zo is, weet ik niet.
Bij De Graaf is zijn zoektocht op niets uitgelopen. Toen ik hem in de jaren na mijn stage nog sprak, had hij wel een donor gevonden. Die donor haakte te elfder ure af; wat er daarna is gebeurd, weet ik niet.
Mooi zijn zulke gebaren uiteraard wel. Hartverwarmend, deze medemenselijkheid.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.