jan
12
2020

Falko Zandstra

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Andere Tijden Sport zendt zondagavond een aflevering uit over oud-schaatser Falko Zandstra. Tegenwoordig wordt je van alle kanten voorbereid met artikelen, om maar naar de uitzending te gaan kijken. Ik besef me dat ik op deze manier ook een bijdrage lever aan de voorbeschouwingsreeks. Maar het gaat me niet zozeer om de aflevering van Andere Tijden Sport.
Eigenlijk gaat het ook niet zozeer om de persoon van Falko Zandstra zelf, hoewel hij als geboren en getogen Heerenvener hetzelfde geboortedorp heeft als ik.
De openheid van Zandstra kan voor hem zelf ook bevrijdend zijn. Leg de boel maar op tafel, want verzwijgen schijnt op termijn zwaarder te drukken dan openheid. Een blaar doorprikken is even pijnlijk, maar genezing is sneller en effectiever.
De openheid door -in dit geval- Zandstra kan voor gewone stervelingen een begin zijn van een persoonlijk gesprek. Net als bij geschreven stukken tekst, kan bij een gesprek de opening of eerste zin moeilijk zijn. Bij een journalistieke tekst begin je als auteur gemakshalve met de tweede zin, als de eerste zin niet komt. Bij een gesprek kun je in je eerste zin verwijzen naar bijvoorbeeld Falko Zandstra.
“Heb je gelezen dat Falko Zandstra een paar keer zelfmoord heeft overwogen? Dat hij in 2010 financieel aan de grond zat? Dat hij… Nou, dat heb ik ook.”
Rolmodel worden is vaak tegen wil en dank. Je doet zoiets niet voor de lol, het hoort bij het totaalpakket als je een bekende Nederlander wordt. Leuk is het niet, maar het kan wel zinvol zijn. Dát is de waarde van zo’n uitzending van Andere Tijden Sport.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.