okt
14
2018

Familiekroniek #12: Zwolle

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Zwolle is de stad waar ik mijn eerste stappen zette richting de volwassenheid. In deze stad heb ik de havo gevolgd, op het Greijdanus College. Drie jaren, volgend op de mavo. Twee keer havo 4 (en dus ook twee keer met werkweek naar het buitenland) en het examenjaar. Daarna volgden de studiejaren op Christelijke Hogeschool Windesheim – tegenover het Greijdanus.
De tweede helft van mijn studie was ik een Zwollenaar, bekijk mijn vingers maar. Het is een stad waar veel herinneringen liggen. Het is daarom dat ik met plezier naar deze Hanzestad terugkom. Inmiddels liggen mijn Zwolse jaren al bijna tien jaar achter me en ben ik een Leeuwarder in hart en nieren.
Afgelopen weekend was ik weer in mijn stad. Met mijn familie. Of nou ja, familie? Geen bloedverwanten zijn het, maar het scheelt niet veel. Met deze twee mensen, een man en een vrouw, vorm ik desalniettemin een heus familieverband. Waag het niet om met ook maar één vinger naar ze te wijzen. Gedrieën vormen wij Heuj!, een daadwerkelijke familie.
Zo zaten wij bij een hamburgerzaak aan de Nieuwe Markt. Vlakbij is de synagoge, dat wordt beheerd door de Stichting Judaica Zwolle. Het is altijd weer indrukwekkend om te zien hoe de nazi’s hun plannen om de joden te vernietigen grondig aanpakten. Maar dat hun acties juist het tegendeel bleken te resulteren.
Maar daar hadden we bij de toko weinig oog voor, afgelopen weekend.
Andere keer misschien.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.