sep
01
2016

Familiekroniek #3: Thijs-Bort

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Wat zijn zes weken? Het is de periode van de schoolvakanties. Althans, de zomervakantie van de basisschool. Voor het voortgezet onderwijs is de zomervakantie verlengd tot acht weken. Met de vrije dagen, sportdagen, boeken-inleverdagen en wat al niet meer, lijken de pubers in de zomermaanden fors langer vrij te hebben dan hun broertjes en zusjes op de ‘kindergarten’.
Het zijn van die lange periodes, die oneindig lijken. Zeker na een week of vier, vijf: ik herinner me van die vakanties, dat ik soms verlangde naar de start van het nieuwe schooljaar. Eindelijk weer wat structuur in mijn leven. Gelukkig zijn mijn zomervakanties de afgelopen 12 jaar (dertien zomervakanties dus) een week gebroken door mijn deelname aan E&R.
Het einde van de vakantie, het einde van de zomer. Vandaag begint ook de meteorologische herfst. De weermannen en –vrouwen vinden de eerste van de maand makkelijker te hanteren dan de 21e van elke maand. Dat maakt het berekenen van bepaalde cijfers en statistieken eenvoudiger. Had Kees van Zomeren niet een boektitel ‘De wereld vereenvoudigen’? Groot gelijk, Kees. Het laatste jaargetijde is het begin van een nieuw seizoen.
Een nieuw seizoen, een nieuw begin – om Herman Gorter maar eens te parafraseren. Want een nieuw leven hoort ook bij de herfst. Het najaar zorgt voor ruimte. Wat afsterft, is een bron van nieuw leven. Zoals compost een verzameling van afgestorven afval is, maar ondergronds het nieuwe groen geweldig doet groeien. Zoiets. Maar ik ben maar een eenvoudige schrijver, een chroniqueur, een stukjesschrijver.
Een kroniekenschrijver, ook als het gaat om mijn eigen familie. Want de kring is sinds kort weer uitgebreid. Een nieuwe oomzegger. Op de valreep van de overgang van zomer naar herfst, besloot dit mannetje om zich te melden. Thijs-Bort is zijn naam – wat een goede naam is dat! Hier zit alles in. Alle familielijnen komen hier samen. Grootvaders, overgrootvaders, tot zover de familiaire administratie reikt. Dat samengebald in een dubbele voornaam (de enige in onze familie met zo’n voorname roepnaam). Het was alsof deze jongen zich haastte: was in eerste instantie de planning om begin oktober te komen, op het laatste moment werden de plannen gewijzigd naar eind augustus.
Lord, protect my child – zoals zijn vader na diens geboorte tegen me zei. Niet dat ik voor God kan spelen en dit kwetsbare leven kan beschermen. Nee, een verwijzing naar een lied van Bob Dylan, te vinden op het derde schijfje van The Bootleg Series, Vol. 1 – 3 (uit 1991). Goede tekst, ook: The whole world is asleep / You can look at it and weep / Few things you find are worthwhile / And though I don’t ask for much / No material things to touch / Lord, protect my child.
Zo is het.
En daar moeten we het mee doen. Daar kúnnen we het mee doen. In deze komende herfstperiode. Ruimte maken om te leven. Herfst is afsterven? Misschien wel – dat is het zeker. Maar het is een manier om de wereld te vereenvoudigen. Alles wat overbodig was, kan weg. We concentreren ons op wat echt van belang is. Als de hele wereld in de slaapstand van de herfst is, zie je de weinige dingen die waardevol zijn. Een jong leventje, bijvoorbeeld.
Beschermenswaardig.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.