nov
27
2020

Fatsoenlijk rechts

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij, Eva Vlaardingerbroek, Annabel Nanninga en Astrid de Groot hebben hun lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd. Eerder al stapten Tweede Kamerlid Theo Hiddema en senator Paul Cliteur op.
De scheuring is begonnen op een diner in Tiel afgelopen vrijdag. Uit een uitgelekte brief van Nicki Pouw-Verweij blijkt dat een stevige ruzie is ontstaan. In een discussie over de antisemitische berichten in appgroepen van de jongerenafdeling van de partij zou Baudet hebben gezegd: “bijna iedereen die ik ken is antisemiet”. Volgens Pouw ontkende hij dat het om een grap ging. En in een discussie over de coronamaatregelen stelde hij dat hij “3 miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd”, zo blijkt uit de brief. Ze schrijft dat ze de indruk heeft dat Baudet is “geradicaliseerd” en “complottheorieën is gaan aanhangen”.
Het valt niet mee om een fatsoenlijke rechtse politieke partij te starten en te onderhouden. Is 50Plus ook een conservatieve partij? Ook daar rommelt het al sinds de start van de ouderenclub. Henk Krol vertrok na interne bestuurlijke ruzies. Tussen voormalige Kamerleden Martine Baay-Timmerman en Norbert Klein, boterde het ook al niet, wat leidde tot een scheuring in de fractie. Dat leidde tot tijdelijk twee fracties 50Plus: 50PLUS/Baay-Timmerman en 50PLUS/Klein.
En wat te denken van de Lijst Pim Fortuyn? Nadat de grote roerganger anderhalve week voor de verkiezingen in 2002 werd vermoord, viel de nieuwe fractie in oprichting al uiteen. De LPF leverde weliswaar goede en betrouwbare bestuurders en parlementariërs (Eerdmans, João Varela, Steven van Eijck, Cees van Leeuwen, Roelf de Boer, Mat Herben), maar dat kon niet voorkomen dat de fractie bij gebrek aan de naamgever een echte eenheid vormde.
Dan is er ook nog de PVV. Een fractie waarin kadaverdiscipline het enige is dat lijkt te tellen. Met een nog grotere roerganger dan wat Fortuyn zou kunnen zijn geweest. Een van de weinigen uit deze partij die opvalt vanwege zijn humor en onderkoeldheid, is Martin Bosma. Maar ja, één zwaluw maakt nog geen zomer.
Fatsoenlijk rechts lijkt moeilijk van de grond te komen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.