jan
28
2019

Fespers

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Inmiddels woon ik bijna zeven jaar in Leeuwarden. De eerste maanden oriënteerde ik mij ook op het religieuze leven in de stad. Niet dat ik naar een andere kerk wilde overstappen. Ik was vooral benieuwd wat op de christelijke markt in Leeuwarden nog meer te beleven was. Eén van de aangeboden diensten, is de maandelijkse Fryske Fesper in de Waalse Kerk aan de Grote Kerkstraat in de stad. In die eerste dienst waar ik bij was, ging dominee D. J. Wassenaar uit Hellendoorn ging voor. Hij citeerde tijdens die samenkomst onder meer de scheepsarts en dichter Jan Jacob Slauerhoff dichtte in Woninglooze.
Gisteravond was opnieuw een Fryske Fesper, met opnieuw de Hellendoornse predikant. Deze keer geen citaat van de Leeuwarder scheepsarts en dichter. Wel een lied uit het Lieteboek van Ad den Besten, Binn’ Jo myn God, de oersetting van gezang 155 (Zijt Gij mijn God). De Besten, journalist Tjerk de Reus ontdekte in zijn proefschrift dat de dichter nazistische sympathieën had aan het begin van de oorlog.
Den Besten groeide op in een naar eigen zeggen deutschfreundlich milieu. Zijn vader, Cornelis den Besten, werd in 1933 lid van de NSB en zelf tekende hij als theologiestudent de loyaliteitsverklaring, met voorbehoud: ‘alleen voorzover in overeenstemming met mijn geloof in Jezus Christus’. Zijn vader werd door de nazi’s ontslagen als burgemeester van Apeldoorn omdat hij weigerde de fietsen van joodse burgers te vorderen.
Dat van het deutschfreundlich milieu zal waar zijn, maar Adriaan Cornelis (Ad) den Besten is wel verantwoordelijk voor tal van schitterende gezangen. Waaronder bijvoorbeeld Waarom moest ik uw stem verstaan?, opgenomen in beide versies van het Liedboek voor de Kerken (lied 484 in de 1973-versie, lied 941 in de editie uit 2013)
Ach, het waren zo wat gedachten toen ik onder het gehoor van dominee Wassenaar zat.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.