apr
21
2019

Foppe coacht herdenkingsduel

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

SNEEK Foppe de Haan coacht dinsdag 21 mei het Sneker voetbalteam dat op het sportpark van LSC in Sneek tegen Team West een herdenkingsduel speelt om stil te staan bij een razzia, dan exact 75 jaar geleden.
21 mei 1944 speelden elftallen van district Noord en West tegen elkaar op Sportpark Leeuwarderweg in Sneek, waar LSC 1890 nu voetbalt. Tijdens de wedstrijd werd een razzia gehouden. 21 mannen werd toen opgepakt. Heerenveen-legende Abe Lenstra speelde ook mee.
De herdenkingswedstrijd wordt gespeeld naar aanleiding van het boek ’21 man’, van sportjournalist Peter van der Meeren. Het boek wordt voorafgaand aan de wedstrijd gepresenteerd in het bijzijn van nazaten van de mannen die destijds zijn opgepakt. Families van de mannen komen daarvoor onder andere uit Zwitserland, Spanje en België.

Spelers uit heel Sneek
Foppe de Haan krijgt hulp van Jan Vlap, de Sneker amateurtrainer en vader van SC Heerenveen-speler Michel Vlap. Het Sneker team bestaat uit voetballers van ONS Sneek, LSC 1890, SWZ, WPB en Black Boys. De selectie is samengesteld door te kijken welke band de spelers met Sneek en de historie van de wedstrijd hebben. Team West, de tegenstander van Sneek, is samengesteld uit spelers uit de regio Haarlem.
Assistent-scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal Hessel Steegstra uit Sneek is 21 mei de scheidsrechter. Hij krijgt assistentie van Erwin Zeinstra uit Dronryp (en lid van ‘Team Björn Kuipers’). Jan de Vries, ook assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal, is de andere vlagger.

Bron: Leeuwarder Courant.

Zie ook het Sneeker Nieuwsblad.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.