nov
12
2017

Foppe’s biografie

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vanaf volgend weekend heeft Foppe de Haan een eigen biografie. ‘Een leven lang voetbaltrainer’ heet het boek dat Menno Haanstra over de Friese trainer heeft geschreven. Afgelopen zaterdag was de geportretteerde te gast bij AVROTROS Nieuwsshow. Foppe mocht zelf iets zeggen over het boek en over zijn leven.
En Foppe heeft wat meegemaakt in zijn leven. Hij was gymleraar, trainer bij sc Heerenveen, maakte van deze Friese club een degelijke subtopper en bereikte zelfs de Champions League. Daarna werd Foppe trainer van Jong Oranje, waarmee hij twee keer Europees Kampioen werd. Met deze titel op pad, mocht dit team in 2008 naar de Olympische Zomerspelen in Peking.
Vervolgens lonkte Ajax Cape Town, en was hij vier weken bondscoach in Tuvalu. Na het vertrek van hoofdtrainer Dwight Lodeweges, maakte De Haan het voetbalseizoen 2015/’16 verder af als interim-coach. En afgelopen zomer werd hij als assistent-bondscoach Europees kampioen met het vrouwenelftal.
Wat zegt de trainer zelf over dit boek? Dat hij er wat ongemakkelijk van wordt. Omdat het over jezelf gaat. En het gaat bij Foppe niet om Foppe. Het draait bij deze docent altijd om zijn publiek, zelf geeft hij door wat hij ook weer overgeleverd heeft gekregen.
Mooi, die bescheidenheid van Foppe. Daar kunnen veel mensen nog wel wat van leren!

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.