jan
12
2018

Fred Eaglesmith

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Ik was bij de verjaardag van mijn broer. Hij vierde zijn veertigste verjaardag. Met een passend feest. Dat wil zeggen: een optreden met de jubilaris in het midden. Geflankeerd door twee gitaristen. Het oeuvre bevatte geen verzoekjes, maar eigen favorieten.
Eén van de nummers die mijn broer ten gehore bracht, deed hij speciaal voor een der aanwezigen. Het betrof het nummer Alcohol & Pills van Fred Eaglesmith. Hij is een Canadese singer-songwriter, wiens gereformeerde opa Rintje uit Schraard afkomstig is. Rintje Elgersma verruilde in 1939 het Friese kerkdorp in Súdwest-Fryslân voor Caistor Centre (Ontario).
Alcohol & Pills staat op de cd Lipstick, Lies and Gasoline uit 1997, uitgebracht op het New Yorkse labe Razor & The Entertainment. Hij wordt op dit nummer begeleidt door onder andere Ralph Schipper (bas) en Willie P. Bennet (mandoline). In de tekst haalt Eaglesmith een aantal artiesten aan, die ten onder zijn gegaan aan drank en drugs.
Hank Williams, bijvoorbeeld. Nashville, Tennesee, didn’t really understand him. Hij eindigde met alcohol en pillen. Net zoals Elvis. Janis Joplin, Jimi Hendrix, Gram Parsons. The story just goes on and on, weet Fred. Het lijkt allemaal heel leuk en aantrekkelijk, dat publieke leven. Maar het is a crying shame. Want beroemd zijn betaalt alleen je huur.
Toen ik het Engels nog niet zo goed beheerste, vond ik de titel een beetje dubbelop. Alcohol en pils, twee synoniemen voor ‘drank’. Pas later ontdekte ik dat ‘Pills’ met twee l-en wordt geschreven en dus de Engelse meervoudsvorm is van ‘pillen’.
Ruim zes jaar geleden, Sint Maarten 2011, heb ik Fred Eaglesmith zien optreden in Amsterdam. Locatie was de Amstelkerk in de hoofdstad. Het optreden zou ik gaan meemaken met mijn broer en een gezamenlijke vriend, totdat broer te elfder ure moest afzeggen vanwege een dubbele afspraak. Eaglesmith speelde het nummer Alcohol & Pills die avond niet. Misschien omdat mijn broer er ook niet bij was.
Mijn broer speelde het op zijn eigen verjaardag wél.
Voor mij.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.