sep
05
2015

Freddie Mercury

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag zou Freddie Mercury zijn 69e verjaardag vieren, ware het niet dat de flamboyante frontman van Queen veertien jaar geleden stierf aan aids. Het is niet aan mij om een waardeoordeel te vellen over het hoe en waarom Mercury de ziekte heeft opgelopen.
Het laatste nummer dat Mercury opnam, was Mother Love. De band was bezig met het opnemen van een opvolger voor Innuendo. Mercury wist dat hij niet lang meer te leven had, en dwong zijn mede-bandgenoten om eerst de zang op te nemen. Dan was dat alvast op tape, en konden de drie overgebleven ‘fellow Queen-ers’ de muziek later toevoegen.
Inzingen deed Mercury aan de hand van een drumcomputer – in het nummer Mother Love is die drumcomputer niet weggemoffeld. Gitarist Brian May leverde Mercury de zinnen aan, die de zanger in drievoud zong. Na afloop van deze sessie ging Mercury moe naar huis; het laatste couplet zou hij bij de volgende afspraak inzingen.
Die volgende sessie is er nooit van gekomen. Tien dagen nadat hij het grootste gedeelte van Mother Love had gezongen, stierf Mercury. Zijn lichaam was zo verzwakt, dat een verkoudheid hem teveel werd. May zong het overgebleven couplet alsnog in, waardoor het lied af is gekomen. En waardoor het onbedoeld een duet is geworden.
Mother Love. Misschien wel zo’n schitterend aangrijpend lied is, omdat je de dood hoort in de stem van de zanger. Een slok jenever en hup!- weer een regel zingen! Misschien wel, maar doet dat er toe? Het is een geweldig nummer, ook zonder de kennis van een zwanenzang.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.