jul
24
2017

Frederik Ruysch

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De vraag was van het eenvoudige soort. Of ik het zag zitten om een aantal dagen te verblijven in het huis van vrienden. Om voor de levende have te zorgen. Dat wilde ik wel. En zo toog ik met een bescheiden vakantie-koffer naar de Frederik Ruyschstraat in mijn eigen stad. Grote vraag was natuurlijk: wie was die Frederik Ruysch eigenlijk?
Gelukkig is daar het onvolprezen boek van Henk Oly, Leeuwarder Straatnamen. Oly meldt een aantal zakelijke gegevens. De straat valt in de wijk Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek en is als straatnaam toegekend per 09-03-1932. De stadshistoricus meldt over de persoon: “Frederik Ruysch (Den Haag 1638 – Amsterdam 1731) was dier- en plantkundige en anatoom.”
Natuurlijk was zo’n uitleg logisch, gezien andere klinkende straatnamen als Pasteurweg (ontdekker van pasteurisatietechniek en vaccin tegen hondsdolheid), Van Leeuwenhoekstraat (van de microscopen) en Röntgenstraat (van de stralen). Daar past deze Ruysch dus prima tussen.
Deze Frederik Ruysch heeft zelfs een eigen Wikipedia-pagina. Al jong werd hij een apothekersleerling. Een goede zet, want hij ontwikkelde een fascinatie voor rariteiten. Zo meldt de online encyclopedie: “Ruysch had – naar verluidt – in een aantal huizen en in vijf kamers een anatomisch-natuurkundig kabinet opgebouwd, gevuld met vaatpreparaten. In 1691 gaf hij een catalogus uit van zijn rariteiten. In de voorrede van zijn Tesarum Animalium gaf hij een beknopt overzicht van zijn kabinet. In de jaren 1700-1728 gaf Ruysch onder de titel: Thesaurus of Adversaria een gedetailleerde beschrijving van enkele onderdelen van zijn verzameling.”
Die Frederik Ruysch.
Goede voornaam ook, trouwens.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.