Geboortedag Woody Guthrie
Gisteren was de geboortedag van wijlen Woody Guthrie. Hij geldt als dé inspiratiebron van Bob Dylan; toen Dylan nog Zimmerman heette, trok hij vanuit Minnesota naar New York om daar Guthrie te ontmoeten. Aan zijn ziekbed, speelde Dylan zijn eerste zelfgeschreven liedje Song To Woody.
Voor deze gelegenheid schreef ik een blog, dat gepubliceerd is op de muzieksite Classic Rock Mag. Hieronder het integrale verhaal.
Woody Guthrie zou vandaag zijn 102e verjaardag vieren – ware het niet dat hij op 55-jarige leeftijd overleed. Samen met onder andere Pete Seeger stond Guthrie aan het hoofd van de folk- en protestbeweging. Hoewel de folkscene weinig met classic rock te maken lijkt te hebben, is de invloed van Guthrie van essentieel belang.
De grootste schatplichtige aan Woody Guthrie is natuurlijk Bob Dylan. Toen Dylan nog Zimmerman heette, vertrok hij uit Minnesota naar New York. In die stad lag Guthrie in een ziekenhuis – Dylan wilde hem ontmoeten, na het lezen van diens autobiografie Bound For Glory. En inderdaad, Dylan ontmoette zijn grote idool en speelde aan zijn ziekbed een aantal liedjes. Eén van die liedjes was zijn eerste eigen compositie Song To Woody.
Een ander nummer van Dylan over zijn grote held is het epische gedicht Last Thoughts On Woody Guthrie. In dit nummer mengt de nieuwe folkzanger een aantal typische dingen van Guthrie tot één geheel. Dylan op zijn smalst: als tekstdichter met ‘leentjebuur’ bij zijn grote idool.
Hoewel Guthrie al ernstig ziek was toen Dylan hem opzocht (Guthrie leed aan de ziekte van Huntington), stierf de folkzanger pas eind 1967. Dat was de periode dat Dylan zelf zich had teruggetrokken tot huisvader, na een mysterieus motorongeluk. Ter nagedachtenis aan Guthrie werd in januari 1968 een memorial concert gehouden. Dylan trad ook op, samen met ‘zijn’ begeleidingsband The Band.
Zijdelings was deze Canadees-Amerikaanse Band door Guthrie beïnvloed via Dylan. Maar toen de mannen op eigen benen stonden, namen zij de folkmuziek over van Guthrie – met dien verstande dat het niet om de akoestische versie ging, maar om de Dylaneske variant. Geen wonder dus, Dylan & The Band die Guthrie herdenken.
Ook die andere Canadees, Neil Young, heeft zich door Guthrie laten inspireren. Op zijn album AmericanA (2012) staat de cover This Land Is Your Land, misschien wel Guthrie’s grootste hit. Een Bijbels geïnspireerd lied over de Amerikaanse gastvrijheid, dat ook geldt voor niet-blanken.
De in de USA geboren Bruce Springsteen maakte op geheel eigen wijze een eerbetoon aan Guthrie. In 1997 verscheen zijn album The Ghost Of Tom Joad. Voor het titelnummer lied Springsteen zich inspireren door Woody Guthrie en het literaire meesterwerk The Grapes Of Wrath van John Steinback.
Zou Guthrie trots zijn op zo’n muzikale erfenis? We weten het niet. We hebben gelukkig de muziek nog.
Tags // Bruce Springsteen, Canadees, Canadees-Amerikaans, Classic Rock Mag, Dylan, Greenwich Village, Guthrie. Bob Dylan, John Steinbeck, Last thougts on Woody Guthrie, Minnesota, Neil Young, New York, schatplichtig, Song to Woody, The Band, The ghost of Tom Joad, The Grapes of Wrath, This land is your land, Woody, Woody Guthrie, ziekte van Huntington
Trackback from your site.