nov
17
2018

Gebroeders Bin

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vorige week is herdacht dat de Grote Oorlog honderd jaar geleden werd beĆ«indigd. Dat wil zeggen, de wapenstilstand werd 11 november 1918 om 5 uur ’s ochtends getekend door de Franse bevelvoerder Ferdinand Foch en de Duitse delegatie, maar ging pas in om 11 uur. Vier jaar eerder brak deze oorlog uit, na de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk.
Deze oorlog leverde ook de nodige inspiratie op voor Floris en Sjoerd Bin. Als de Gebroeders Bin brachten zij in 2014 de cd Brieven. Liederen over de oorlog van 14-18 uit. Dit thema-album is gebaseerd op brieven, dagboekfragmenten en dichtregels over de oorlog. Vier jaar geleden klopten zij, in navolging van de Zeeuwse Broeder Dieleman, op de doorbraakdeur, aldus recensent Gerard ter Horst.
Producer Pim van de Werken is de link tussen Dieleman en Bin. Maar waar Dieleman nog steeds aan de weg timmert als muzikant, is van Sjoerd en Floris al twee jaar niets vernomen. Is dat jammer? Ja, want de muziek is mooi. En de teksten goed.
Maar we houden moed. Een eeuw na de start van de oorlog was de aanleiding om de cd uit te brengen. Misschien is honderd jaar vrede een goede reden om de plaat weer onder de aandacht te brengen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.