mei
05
2017

Gedenkteken voor Ben Ali Libi

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

GRONINGEN De vermoorde joodse goochelaar Michel Velleman (Ben Ali Libi) krijgt 74 jaar na zijn dood een gedenkteken aan de Ruiterstraat in de stad Groningen waar zijn geboortehuis stond.
Het monumentje, waarin een grote rol is weggelegd voor Willem Wilminks gedicht Ben Ali Libi over de goochelaar, wordt bevestigd aan een buitenmuur van bioscoop Pathé. De facilitaire dienst van de landelijke Pathé heeft deze week zijn fiat gegeven voor het eerbetoon omdat het vandalismebestendig blijkt. Alleen de kleur van het ontwerp moest aangepast. Het geel in het ontwerp leek te veel op het geel van Pathé.
Volgens de initiatiefnemers van het gedenkteken – bibliothecaris Douwe van der Bijl en dichter Kasper Peters – staan nu alle lichten op groen om het monument te plaatsen. “De gemeente kon er pas officiële toestemming voor geven als de eigenaar van het pand akkoord zou zijn. Nu is het wachten op de omgevingsvergunning. Hopelijk staat het er voor de zomer,” zegt Van der Bijl.
Hij en Peters zijn groot liefhebber van het gedicht Ben Ali Libi van Willem Wilmink, dat gaat over een joodse goochelaar die in de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Sobibór om het leven is gebracht. Ze ontdekten dat Ben Ali Libi de artiestennaam was van goochelaar Michel Velleman die in Groningen ter wereld kwam. Ze bedachten dat ze iets wilden met Wilminks gedicht op de plek waar de goochelaar geboren is, als ode en herinnering aan zowel de goochelaar als de dichter.
Ze zamelden geld in en benaderden ontwerper Albert Rademaker die een zin uit het gedicht (…Jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar…) in ijzeren letters op de muur van de bioscoop bevestigt. Daarnaast komen twee informatiebordjes: een over Velleman en een met het complete gedicht van Wilmink.

Bron: Dagblad van het Noorden

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.