mei
13
2019

Geen fratsen, dat scheelt

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Niet eens zo lang geleden was de C1000 een supermarkt. Een deel van de winkelformule werd in 2012 verkocht aan Jumbo Supermarkten, een ander deel ging over naar Ahold, Boni, Coop, EMTÉ, Poiesz en PLUS. Een van de slogans van deze voormalige supermarktketen was “Geen fratsen, dat scheelt”. Geen gekkigheden. Doe maar normaal.
Deze slagzin kwam ook terug in een artikel van de gereformeerd-vrijgemaakte predikant Hans Slotman. Hij gebruikte het in een verhaal over het doen van belijdenis. Of eigenlijk, het niet-doen van openbare geloofsbelijdenis. Niet dat jongeren ongelovig zijn, zegt Slotman. Zo zijn er jongeren die niet houden van een al te uitbundige dienst. Eén jongere gaf aan de komende zondag wel belijdenis te willen doen wanneer dat low level zou kunnen. “Geen fratsen, dat scheelt.” Bij anderen werkt de blijdschap in zo’n dienst vervreemdend. ‘Omdat het mensen zijn met wie geen verbondenheid wordt gevoeld.’
Kunnen deze jongeren in het zonnetje worden gezet?
Driewerf hulde voor wat zij onder woorden brengen. Ik ben dan al een tijdje geen jongere meer, maar herken de bezwaren wel. Sinds ik zelf een jongere ben geweest. Al dat gedoe in de kerk, waarbij het vooral leuk en aantrekkelijk moet zijn. Van wie, eigenlijk? Ik ben daarover niet gepolst, mij is niet gevraagd wat ik wel en wat ik niet zou willen. Niet dat het om mij gaat, natuurlijk. Het is immers de kerk van Jezus Christus zelf.
Maar toch.
Geen fratsen. Dat scheelt.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.