jan
23
2019

Geëngageerd

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De Ierse band U2 geldt als een geëngageerde rockgroep. In bijvoorbeeld het boekje bij hun album POP uit 1997 herinneren de mannen hun fans aan Wei Jingsheng, “imprisoned in China for 14 years in December 1995”. En Fehmi Tosun, “’disappeard’ in Turkey October 1995”.
Bekender is hun vriendschap met Aung San Suu Kyi uit Birma, het huidige Myanmar. Op de plaat Achtung Baby uit 1991 staat een heldere oproep vermeld: “Support Aung San Suu Kyi. Help us free Burma. For Freedom! For Burma! Take action!”
Aangevuld met een postadres voor de Burma Campaign UK, gevestigd in Londen.
Ook op de cd All That You Can’t Leave Behind uit 2000 staat een oproep om de Birmese activiste te steunen. Het nummer Walk On is aan haar opgedragen. En we moeten van de band de vrouw in gedachten houden, “under virtual house arrest in Burma since 1999”.
De spelling van Birma is in het Engels taalgebied iets anders dan in het Nederlands.
Overigens moeten we van Al That You… ook de 16-jarige Mabinti (schuilnaam) bevrijden – althans, het postadres van toenmalig president van Sierra Leone, Ahmad Tejan Kabbah, staat ook in het boekje vermeld.
Enfin.
Aung San Suu Kyi.
Sinds 6 april 2016 is ze de Adviseur van Staat van Myanmar, zoals Birma officieel heet. Haar functie is State Counsellor of Myanmar, een functie die gelijk staat aan die van minister-president, waardoor ze de facto het hoofd van de regering is. Vanwege de etnische zuiveringen die het leger pleegt op de Rohingya, een islamitische etnische groep binnen Myanmar, is het “staatshoofd” in opspraak gekomen.
Want als vredesactiviste was ze juist uit op de goede behandeling van minderheden – nu ze zelf aan de macht is, blijkt haar strijd weerbarstiger te zijn. Ze heeft een omdraai gemaakt, door niets te doen en daarmee mede-verantwoordelijk te worden aan de vuile handen waar zij zo tegen heeft gestreden tijdens het huisarrest.
Dit is haar niet in dank afgenomen. Zo trok Amnesty International in november 2018 de eigen onderscheiding in. Ook liet ze toe dat het leger de christelijke Kachin-minderheid bestookt. Daarnaast heeft ze mensenrechtenverdedigers, vreedzame activisten en journalisten laten arresteren. Ook voor haar Ierse vrienden reden genoeg om de relatie te bekoelen – om niet te zeggen stop te zetten.
Zo verloopt het soms bij internationale contacten. Het maakt U2 overigens niet minder geëngageerd. Maar geloven, dat is keuzes maken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.