aug
19
2017

General Lee

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Robert Edward Lee was opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Voor zijn werk kreeg hij een standbeeld. Dit standbeeld in Charlottesville (Virginia) is afgelopen week neergehaald. Dat heeft alles te maken met diens rol in de strijd tegen slavernij.
General Lee, waar ken ik die naam toch van? Natuurlijk, van de televisieserie The Dukes of Hazzard. In deze serie speelt een Dodge Charger 1969 RT een belangrijke rol als de General Lee. Deze oranje auto is eigendom van de twee neven Bo en Luke. Zij bewonen een boerderij in Hazzard County, een fictieve county in de staat Georgia. Ze wonen daar samen met hun uncle Jesse en hun aantrekkelijke nichtje Daisy.
Waylon Jennings neemt de rol van verteller op zich in deze tv-serie. De countryzanger maakte deel uit van The Highwaymen, een supergroep met Johnny Cash, Willie Nelson en Kris Kristofferson. Een country-groep, een muziekgenre dat nauw verbonden is met de zuidelijke staat Tennessee. Het zijn deze zuidelijke staten die bekend staan als conservatief. En voor dit gebied van de Verenigde Staten streed Robert E. Lee.
Iets van die strijd is te zien in de films Gettysburg en Gods And Generals, beiden gebaseerd op de gelijknamige oorlogsboeken. Bob Dylan schreef voor de laatste film de soundtrack Cross the Green Mountain. Al eind jaren zestig nam Dylan zijn platen op in Nashville, en vernoemde zijn album uit 1969 naar deze stad.
Robert E. Lee. Was hij inderdaad tegen de slavernij? Anno 2017 zijn daar de meningen over verdeeld; zijn positie is genuanceerder dan enkel ‘voor’ of ‘tegen’. Zijn statue kreeg Lee om andere reden dan zijn politieke standpunt. Wat is goed en wat is fout? Ieder handelt in de tijd naar zijn beste overwegingen. Deze generaal dus ook.
Als de Zuidelijke Staten de Burgeroorlog hadden gewonnen, hadden we dan het standbeeld van Lee bewierookt vanwege de slavernij?

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.