jan
08
2019

Gerben Gerbrandy

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is helemaal niet zeker of FNP’er Gerben Gerbrandy lid van de Eerste Kamer wordt. In de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) zitten naast de FNP nog dertien andere regionale partijen. Gerbrandy zal de strijd aan moeten gaan met nog zes andere kandidaten. Hoewel ik wel politiek geëngageerd ben, denk ik bij dit verhaal niet zozeer over het politieke schaakspel.
Allereerst denk ik aan Pieter Sjoerds Gerbrandy, onze oorlogspremier. De in Goënga geboren minister-president leidde vanuit Londen tussen 1940 en 1945 zijn drie kabinetten. Deze ARP’er valt op door zijn snor. Waarschijnlijk is die snor erfelijk: zijn kleinzoon is de Haagse dichter Piet Gerbrandy, die een vergelijkbare snor heeft.
Gerbrandy junior promoveerde in 2009 op een proefschrift over de poëzie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink. Dat is wat anders dan promoveren op Het Heimstättenrecht, een rechten-studie waar opa in 1911 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, op promoveerde. De ‘jonge Gerbrandy’ schreef een uitstekend essay naar aanleiding van de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Bob Dylan in 2016.
Enfin.
Dat heeft allemaal niets met Gerben Gerbrandy te maken. Maar ik moet er wel aan denken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.