jul
09
2019

Gespreksonderwerp

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een maand geleden verscheen de film Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese. Als officieuze soundtrack bij deze film is ook de box op de markt gebracht. Vorige week ben ik met een collega bij het optreden van Bob Dylan in Hamburg geweest. Drie aanleidingen om over de muziek van de bejubelde muzikant en schrijver te spreken. Het bijzondere is dat dit ook de laatste weken veelvuldig gebeurt op de redactie waar ik me momenteel verplaats.
Het blijkt opeens dat een aantal redacteuren binnen de Friese tak van NDC Mediagroep de bard op handen draagt. Toegegeven, de een meer dan de ander. Voor sommige collega’s is de focus beperkt tot de eerste vijftien jaar van Dylan’s carrière, zo ongeveer tot het album Desire. Geen slecht album, overigens. Hurricane is na al die jaren nog steeds een song dat tot de verbeelding spreekt. Die viool is natuurlijk onovertroffen. Maar ook One More Cup Of Coffee is nog steeds een degelijk nummer.
Voor andere collega’s is het een totaalbeeld, waar nog wel eens een hiaat in valt. Niet per se blinde vlekken voor een periode of een album, maar gewoon iets dat aan de aandacht is ontsnapt. Dat is niet kwalijk te nemen. In een oeuvre dat vijftig jaar overspant, is het gemakkelijk wat over het hoofd te zien.
Weer anderen hebben juist aandacht voor één aspect uit ’s mans carrière. De folkperiode, of de elektrische episode en anders is daar altijd nog de reli-tijd. Om maar eens drie fases aan te halen.
Maar weinigen hebben oog voor het totaalpakket. Dat is niet erg, nogmaals. Want juist die verschillende invalshoeken maakt het gesprek tot een heuse conversatie. “Ow, jij weet meer van Dylan dan ik,” is zo’n reactie. Of: “Dat wist ik niet, wat je nu vertelt.”
In de afgelopen drie weken heb ik meer over Dylan gesproken met collega’s dan in de tien jaar hiervoor. Omdat het kan. En omdat we het van elkaar weten dat we van Dylan houden.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.