jun
22
2015

Gijsbert Japicxstraat 82

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gijsbert Japicxstraat 82 (1) Gijsbert Japicxstraat 82 (2)

Omdat ik toch in de buurt was, fietste ik gelijk even langs de Gijsbert Japicxstraat. In die straat, op nummer 82, woonde niet eens zo lang geleden dominee Zelle. Samen met zijn moeder. Johannes Hendrikus Zelle, of kortweg Zelle, was een bekende Leeuwarder. Hij studeerde Theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waarbij hij zelf zijn studiekosten betaalde met baantjes. Ten tijde van zijn baantjes ging Zelle niet ter college, waardoor hij in onze ogen misschien lang over zijn studie heeft gedaan.
Vrijwel zijn hele werkzame leven heeft Zelle in Leeuwarden gewoond. Behalve de drie jaren dat hij in Rockanje predikant was. Het waren de jaren rond de Watersnoodramp in Zeeland. Wie er toen ook kwam helpen na die ramp, Zelle was afwezig. Het was zijn vrije weekend, liet hij desgevraagd weten.
Tegenwoordig is de ‘pastorie’ een studentenhuis. Er is weinig, zo niet niks wat nog aan de bijzondere vorige bewoner doet denken. Zelfs geen naambordje of informatiepaaltje. Maar misschien is een kort verhaaltje zoals dit blog wel voldoende.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.