jul
11
2020

Gisteren

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

“Het is 25 jaar geleden, maar het voelt als gisteren.” Met deze woorden heeft premier Mark Rutte de genocide van Srebrenica herdacht. In plaats van fysiek aanwezig te zijn, stuurde de Nederlandse regeringsleider een videoboodschap in.
De herdenking was in Potocari, bij Srebrenica. Het is vandaag dus 25 jaar geleden dat moslimenclave Srebrenica viel. Enkele honderden lichtbewapende Nederlandse militairen van Dutchbat, die in Srebrenica waren voor een VN-missie die de enclave moest beschermen, konden in de zomer van 1995 niet verhinderen dat Bosnisch-Servische troepen meer dan 8000 moslims met bussen wegvoerden en vermoordden.
Ook in Den Haag is vanmiddag een herdenking van de genocide in Srebrenica. Vanwege het coronavirus is die te volgen via een livestream, vanaf 15.00 uur.
Er zijn toespraken van onder meer oud-minister Pronk, die in 1995 in het kabinet-Kok I zat als minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Eerder werd bekend dat er in Den Haag een nationaal monument komt voor de herdenking van de slachtoffers van de genocide in Srebrenica. De stad reageert daarmee op een verzoek van overlevenden.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.