jul
07
2019

Gotta Serve Somebody

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Tijdens mijn tiende Dylan-concert hoorde ik het nummer Gotta Serve Somebody. Daarmee heb ik in de afgelopen zeventien jaar van de drie zogenoemde gospel-albums van Dylan een nummer gehoord. In 2002 was het Solid Rock van het album Saved, in 2003 was het van Shot Of Love afkomstige Every Grain Of Sand en vrijdag dus Gotta Serve Somebody van Slow Train Coming.
Het nummer is de naamgever van het gelijknamige album uit 2003, waarbij met name zwarte gospelartiesten nummers van Dylan opnieuw uitvoeren. Shirley Ceasar neemt de titelsong voor haar rekening. Dylan heeft voor haar het laatste couplet, dat zo persoonlijk is vanwege de namen, herschreven.
Op diezelfde cd speelt Dylan een nieuwe versie van Gonna Change My Way Of Thinking met Mavis Staples. Zij was bijna mevrouw Dylan geweest, ware het niet dat zij het huwelijksaanzoek van Bob afwees. Desalniettemin hebben ze veel aan elkaar te danken, in ieder geval in muzikaal opzicht.
In 1999 nam Mavis Staples een versie op van Gotta Serve Somebody voor het album Tangled Up In Blues (This ain’t no tribute). Op deze cd staat ook een uitvoering van One Too Many Mornings door The Band, in de gewijzigde samenstelling. Het is de laatste opname van de voormalige begeleidingsband van Dylan en van Ronnie Hawkins; niet veel later stierf bassist en zanger Rick Danko aan de gevolgen van overmatig drugsgebruik.
Je zult iemand moeten dienen. Of het nu de duivel is of de Heer, dienen moet je. Daar werden we vrijdag weer tot opgeroepen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.