feb
08
2018

Govert Flinck

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een portret van Saskia Uylenburgh in het Fries Museum is geschilderd door Govert Flinck. Dat hebben deskundigen bevestigd. Meester-leerling Govert Flinck was leerling van Rembrandt van Rijn. Hij was getrouwd met Saskia Uylenburgh. Het paar Van Rijn-Uylenburgh kreeg vier kinderen, van wie er drie kort na de geboorte overleden. Titus, het jongste kind, bleef het langst in leven.
In Leeuwarden heb je de Rembrandtstraat en de Eerste, Tweede en Derde Rembrandtdwarsstraat. Ook heb je de Saskiastraat, waar haaks de Eerste, Tweede, Derde en Vierde Saskiadwarsstraat op staan. De reden dat de Hofstad deze namen heeft, ter ere van dit echtpaar, is goed te verklaren.
Want de vader van Saskia, Rombertus van Uylenburgh of Rombout van Uylenborgh, was burgemeester van Leeuwarden. Hij studeerde rechten in Leuven of in Heidelberg en promoveerde in 1578 en werd daarna advocaat. Rombertus van Uylenburgh was op de dag van de moord op prins Willem van Oranje – 10 juli 1584 – aanwezig in Delft vanwege besprekingen met de prins over moeilijkheden in de Friese Staten. Rombertus, tamelijk verlegen, werd uitgenodigd voor het middagmaal, omdat er geen andere gasten waren.
Na afloop stommelde Willem van Oranje de trap op en werd met een radslotpistool vermoord door Balthasar Gerards. Cornelis van Aerssen – volgens Uylenburgh niet aanwezig – noteerde de laatste woorden van de prins.
Dat is wat Leeuwarden met Neerlands bekendste schilder heeft.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.