mei
28
2019

Grafkelder Nassaus

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Ferd Crone is bezig met zijn laatste maanden als burgemeester van Leeuwarden. Die tijd benut hij uitstekend. Zo heeft hij deze week een informatiefolder aan de koninklijke kamerheer Geert Jan Douma. Doel van de overhandiging is om meer bekendheid te geven aan de grafkelders van de Nassaus in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Het is deze stad waar liefst zestien voorouders van de huidige koning Willem-Alexander liggen begraven.
Volgens Geart de Vries van het Historisch Centrum Leeuwarden is de belangstelling voor het Nassau-verleden groot, vooral vanuit Duitsland. Veel Friese Nassau’s waren van Duitse komaf; Marijke Muoi is bijvoorbeeld geboren in Kassel. De grafkelder wordt opgeknapt, zodat het in 2020 picobello wordt vertoond. Het is volgend jaar vierhonderd jaar geleden dat de eerste Friese Nassau-stadhouder, Willem Lodewijk, is overleden. Ter gelegenheid van de sterven van Us Heit is het dan ook een Willem-Lodewijkjaar.
In de Grote Kerk is aan de achterzijde een heuse Oranjepoortje te vinden. Net als het broodpoortje, de diaconie van na de Middeleeuwen. Ook die worden gerestaureerd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.