jan
29
2018

Grammy Awards

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Zondag zijn in Madison Square Garden in New York de jaarlijkse Grammy Awards uitgereikt. Tijdens deze ceremonie, dit jaar voor de zestigste keer, werden in 84 categorieën prijzen uitgereikt. Zanger Bruno Mars kreeg de meeste beeldjes, waaronder voor het beste nummer. Rapper Jay-Z was in acht categorieën genomineerd, maar mocht geen enkele prijs mee naar huis nemen.
Mijn muzikale held Bob Dylan was genomineerd in de categorie Best Traditional Pop Vocal Album met zijn album Triplicate. Maar met zijn derde album met American Songbook-nummers viel Dylan buiten de prijzen. Deze Grammy ging naar Tony Bennett Celebrates 90 van producer Dae Bennett. De Grammy voor Best Rock Performance ging postuum naar You Want It Darker van Leonard Cohen.
Ik volg dit soort prijsuitreikingen niet. Dat is vooral omdat ik het gros van de artiesten niet ken. Ook de meeste categorieën gaan volledig aan mij voorbij. Het zijn er ook zoveel, dat bijna elke YouTube-ster een beeldje in de wacht kan slepen. Als het écht belangrijk is, hoor ik vanzelf wel wie de winnaars zijn van welk onderdeel.
En toch zijn dit soort lijstjes interessant. Niet dat het een springplank is voor de winnaars en de genomineerden. Ga maar na, de meeste artiesten lichten even op om na verloop van tijd weer in de anonimiteit te verzinken. Het zijn maar een paar artiesten die generaties mee gaan. Maar juist daarom zijn dit soort muziekprijzen van belang.
Dit soort prijzen geven een tijdsbeeld aan. Ze laten je zien wie wanneer enige populariteit geniet. De verslagen van de ceremonies laten zien in wat voor periode we leven. Dit is waar we nu staan, wat je ook vindt van onze huidige samenleving of van de muziekwinnaars. Het laat je heerlijk grasduinen in de muziek, het opent deuren naar onbekende pareltjes.
Dat we het dan hebben over artiesten die we gauw weer vergeten, neem ik op de koop toe. Die “onbelangrijke muzikanten” vormen een dekentje over de juweeltjes.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.