okt
18
2018

Grass & sky

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Toen ik van de week op het internet aan het sneupen was, kwam ik de combinatie tegen van de woorden grass en sky. Ik weet niet eens meer goed waar het verder om ging. Het zal ongetwijfeld een Engelstalige site zijn geweest waar ik dit heb zien staan. Grote kans dat ik iets aan het lezen was dat ging over Bob Dylan.
Dat doet er verder ook niet toe.
Wat er wel toe doet, is die combinatie van de twee woorden. Grass en sky. Gras en lucht. Prompt moet ik denken aan de dichter Martinus Nijhoff. In 1924 publiceerde hij het gedicht De Wolken in de bundel Vormen. Later is dit gedicht ook opgenomen in Verzamelde gedichten (1990).
Mij doet dit gedicht denken aan mijn eerste jaar havo 4 op het Greijdanus College in Zwolle. We volgden een themaweek over ‘Dood en leven’. Elk jaar werd in havo-4 zo’n literaire week gehouden, waarbij voornamelijk de taalvakken zich bezighielden met het betreffende thema. Ik zat bij het vak Nederlands naast een leuk meisje, met wie ik indertijd veel optrok.
De Wolken was een van de gedichten waar aandacht aan werd besteed. Ik vertelde het meisje dat mijn oudste zus hieraan refereerde, toen zij met haar zoon in de tuin was tijdens een zomerse dag. Dit gedicht werd toen voor zus ineens concreet. Het meisje waar ik naast zat, vertelde op haar beurt dat het haar bekend voor kwam. Een broertje van haar was overleden, op jonge leeftijd al.
Grass en sky. Gras en lucht. Martinus Nijhoff is nooit ver weg.
Het mooie meisje van de havo ook niet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.