mrt
28
2020

Grensdorpen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In het dorpje Putte is het tegenwoordig een merkwaardig dorp geworden. Op veel plekken worden de wegen die de grens kruisen met betonblokken geblokkeerd. Op de doorgaande weg staat Belgische politie te controleren.
Het is een gevolg van de coronacrisis. Maar ook een uitkomst van een bestuurlijke indeling. Putte is een Kempens grensdorp, dat voor een deel in de Nederlandse gemeente Woensdrecht (provincie Noord-Brabant) ligt, en voor een deel in de Belgische gemeenten Stabroek en Kapellen (provincie Antwerpen). Het dorp ligt daarmee in twee landen en drie gemeenten.
Iets vergelijkbaars doet zich voor in Koewacht. Voor bakker Frans Otto uit Koewacht is zijn werk de laatste week nogal veranderd. Zijn zaak zit middenin het Zeeuws-Vlaamse dorp, maar aan de Belgische kant van de grens. Door de strengere maatregelen van België tegen het coronavirus mogen de Nederlandse inwoners van Koewacht geen brood meer halen bij de bakkerij van Otto.
Het grootste stuk van Koewacht maakt deel uit van de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland (regio Zeeuws-Vlaanderen). Het overige gedeelte is verdeeld over de Belgische gemeenten Moerbeke en Stekene.
Iets minder ingewikkeld, of misschien wel veel ingewikkelder, is het dorp Baarle, dat zich uitstrekt over twee gemeentes: het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. Het Belgische gedeelte bestaat uit 22 exclaves (in 1995 werden de grenzen definitief vastgelegd en hierbij werd een voormalig neutraal grasland de 22e exclave). De exclaves omsluiten op hun beurt zeven stukken Nederlands gebied; België zelf enclaveert een achtste stukje vlak bij Ginhoven.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.